Lid arrestatieteam niet vervolgd voor neerschieten gijzelnemer Westervoort

Geplaatst op 21 juni 2017, om 14:24 uur

foto: Roland HeitinkWESTERVOORT – Een AT’er (lid van een Arrestatieteam) die op 9 januari 2017 in Westervoort op een 42-jarige man heeft geschoten, handelde rechtmatig. Tot die conclusie komt het Openbaar Ministerie, na een onderzoek door de Rijkrecherche. De AT’er zal niet vervolgd worden.

Op 9 januari kreeg de politie een melding van een incident in een complex voor begeleid wonen aan de Klapstraat in Westervoort. Hierbij zou een bewoner van het complex door een bezoeker met een mes achtervolgd worden. Agenten die ter plaatse kwamen, constateerden dat er sprake was van een gijzelingssituatie. De bezoeker, een 42-jarige man, hield de bewoner tegen zijn wil vast op het balkon en bedreigde hem met een mes. Omdat de man geen gehoor gaf aan de oproep van politieonderhandelaars om de gijzeling te beëindigen, werd de hulp van een arrestatieteam ingeroepen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Twee leden van het arrestatieteam constateerden dat de dreiging erg groot was, omdat de verdachte de bewoner het mes op de keel zette en stekende bewegingen maakte. Eén van de AT’ers heeft vervolgens een schot gelost op de heup van de man.

Het OM is van oordeel dat er sprake was van een noodweersituatie. De verdachte heeft een zeer dreigende situatie doen ontstaan door het slachtoffer te gijzelen en vervolgens een gewapende aanval op hem in te zetten.

De AT’er was volgens het OM bevoegd en in de gegeven omstandigheden zelfs verplicht op te treden. Het dienstwapen is pas gebruikt nadat andere pogingen om de verdachte te stoppen, geen effect hadden. Het schieten was in de gegeven situatie ook proportioneel.

De betrokkenen zijn door het OM op de hoogte gesteld dat de agent rechtmatig gehandeld heeft en dus niet vervolgd wordt.

De strafzaak tegen de 42-jarige man staat op 3 juli gepland bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Zutphen.