POLITIE: Oplichters misbruiken cyberaanval

Geplaatst op 29 juni 2017, om 17:03 uur

REGIO– Bij de politie zijn de afgelopen dagen weer enkele tientallen meldingen binnengekomen van de zogenoemde ‘Microsoftscam’. De oplichters maakten hierbij misbruik van de commotie rond de cyberaanval. Daarom nogmaals de waarschuwing: Wordt u ongevraagd gebeld door een “medewerker van Microsoft”? Hang dan op!

De gesprekken verlopen vaak hetzelfde: een Engelssprekende beller, vaak met een licht Indiaas accent, stelt zich voor als Microsoft-medewerker. ‘Er zijn problemen met uw computer. Wij willen die graag voor u oplossen.’ Het is het begin van een oplichtingspoging die al veel mensen geld heeft gekost. De afgelopen dagen verwijzen de oplichters hierbij dus ook naar de cyberaanval om mensen om de tuin te leiden.

Verschillende methodes
Een veel voorkomende methode is om slachtoffers software te laten installeren van Teamviewer. Daarmee neemt de oplichter de computer over om de problemen zogenaamd te verhelpen. De oplichters verschaffen zich op deze manier toegang tot internetbankieren en maken dan geld over van de rekening van het slachtoffer. Het vermoeden is dat er meerdere criminele groepen met deze vorm van oplichting bezig zijn. De methodes kunnen dus verschillen.

Hang direct op!

Microsoft belt klanten nooit zomaar op. Stelt iemand zich voor als Microsoft-medewerker, ga dan niet op de vragen in, maar hang direct op. En doe altijd aangifte als je toch het slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting. Want hoewel het opsporen moeilijk is doordat de oplichters vanuit het buitenland opereren, gebruikmaken van niet te traceren telefoonnummers en van software die geen sporen achterlaat, helpt een melding. De politie krijgt zo inzicht in hun werkwijze.