Rhedenaar (35) zette vrouw in als prostituee

Geplaatst op 12 juni 2017, om 15:08 uur

ARNHEM – Een 35-jarige man uit Rheden hoorde vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van vier jaar voor mensenhandel tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte tussen 2010 en 2014 van zijn toenmalige vriendin ‘een verslaafde vrouw gemaakt, die hij inzette als geldmachine’. Hij zou haar tot prostitutie en tot criminele activiteiten gedwongen hebben.

De politie deed al eerder onderzoek naar de verdenking van uitbuiting en mishandeling door de verdachte. Dit gebeurde naar aanleiding van meldingen uit de omgeving van het slachtoffer, dat zelf geen aangifte wilde doen. Het strafrechtelijk onderzoek naar mensenhandel werd in 2011 geseponeerd en de strafzaak voor mishandeling eindigde in 2012 in een vrijspraak.
Dat de man nu wederom vervolgd kan worden voor de mensenhandel, is mogelijk omdat er volgens het OM sprake is van een novum. Het slachtoffer heeft, nadat zij in detentie was afgekickt, in 2015 aangifte gedaan. Ook de moeder van verdachte heeft belastende verklaringen afgelegd. Diverse andere getuigen werden gehoord en er werden bijzondere opsporingsmethoden ingezet, waarna de verdachte in juli 2015 werd aangehouden.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het OM acht bewezen dat de man zijn toenmalige vriendin vier jaar lang heeft uitgebuit door haar gedwongen in de prostitutie te laten werken. De opbrengst gebruikte de verdachte voornamelijk voor de aankoop van drugs. Ook zette hij de vrouw aan om klanten te rippen of te bestelen en cheques van haar opa te verzilveren. Voor deze strafbare feiten heeft hij het slachtoffer op laten draaien, aldus de officier van justitie.

De verdachte maakte gebruik van het overwicht dat hij op het slachtoffer had. Het gaat om een verstandelijk beperkte, kwetsbare vrouw, die tien jaar jonger is dan verdachte en ten tijde van de relatie verslaafd was.

De verdachte lijkt niet gemotiveerd om zich voor zijn agressieproblematiek of verslaving te laten behandelen. Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van vier jaar – de periode dat de uitbuiting heeft geduurd – op zijn plaats. Daarnaast eist het OM een boete van 4190 euro. Dit is het bedrag dat de verdachte als schadevergoeding heeft gekregen omdat hij in voorlopige hechtenis heeft gezeten voor de zaak uit 2011. Het OM vindt dat deze schadevergoeding ten onrechte is uitgekeerd. Tot slot zou de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding van 145.000 euro moeten betalen.