Minuut stilte en bloemen voor de 20.000 dode varkens na brand

Geplaatst op 29 juli 2017, om 12:48 uur

foto: Fernando BotERICHEM – Bij de afgebrande boerderij aan de Erichemsewal in Erichem waar donderdag 20.000 varkens om het leven kwamen, wordt vanmiddag (zaterdagmiddag) om 13:00 uur een wake gehouden door dierenactivisten. Er wordt onder andere een minuut stilte gehouden en er worden bloemen neergelegd.

De actie is een initiatief van activistenorganisatie Burning Souls die zich met name op ondeugdelijke varkensstallen richt. Er worden op enkele tientallen aanwezigen geregend. Naast de minuut stilte en bloemen leggen, zijn er ook spandoeken en wordt er een praatje gehouden. Men kan daarna met elkaar in gesprek, maar het is niet de bedoeling om met elkaar of omstanders een discussie aan te gaan, aldus de organisatie op Facebook. “Het is tenslotte een wake en dat doen we met respect voor elkaar al is dat soms lastig.” Aldus de organisatie.

Beroepsverbod
Burning Souls zijn boos op onder andere de staleigenaar Adriaan Straathof, die de varkens niet goed behandeld zou hebben. Volgens Omroep Gelderland was de reputatie van de boer in binnen- en buitenland omstreden. In 2014 kreeg hij in Duitsland een beroepsverbod. Daar waren ernstige dierenmishandeling aan het licht gekomen. Er doken gruwelijke beelden op van binnen in de stal waar te zien was dat een medewerker een big doodsloeg tegen een houten wand.

De politie maakte vrijdag bekend dat de brand in de megastal niet is aangestoken. Wat wel de oorzaak is, wordt nog onderzocht.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook