Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor besmette eieren: acuut gevaar - GelreNieuws.nl

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor besmette eieren: acuut gevaar

Geplaatst op 31 juli 2017, om 19:41 uur

GELDERLAND – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen eieren te eten van 30 pluimveebedrijven vanwege de aanwezigheid van fipronil. Het gaat om pluimveehouders die allemaal een behandeling tegen bloedluis met de schadelijke stof fipronil hebben gehad.

De eieren bedrukt met de code X-NL-40155XX wordt sterk afgeraden om te eten omdat het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin zodanig hoog is dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het gaat om eieren van 1 bedrijf. Volgens de NOS zijn de eieren van totaal 30 bedrijven besmet.

Daarnaast zijn eieren aangetroffen met een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze eicodes te laten eten. Het gaat om eieren met de volgende codes:

X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43835XX
X-NL-42766XX
X-NL-42071XX
X-NL-43514XX
X-NL-41679XX
X-NL-43879XX
X-NL-43640XX
X-NL-42659XX

Wat is Fipronil?
Fipronil is een insecticide dat door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt beschouwd als licht giftig. Het wordt veel gebruikt om luizen te bestrijden bij bijvoorbeeld honden en katten. Bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen is het verboden omdat het bij consumptie in grote hoeveelheden schade kan toebrengen aan bijvoorbeeld de lever, de schildklier en de nieren.

De eieren worden door de pluimveehouders uit het handelskanaal teruggehaald onder toezicht van de NVWA. Consumenten en bedrijven kunnen bij vragen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website van de NVWA of via 0900-0388.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook