KNMI: Vanaf 14:00 uur weer code oranje voor extreem weer

Geplaatst op 11 december 2017, om 09:26 uur

foto: Charles MollGELDERLAND – In heel Gelderland geldt vanaf 14:00 uur weer code oranje voor extreem weer. Dit zal volgens het KNMI tot vermoedelijk middernacht aanhouden.

Vanaf het einde van de ochtend is code oranje van kracht wegens grootschalige gladheid door sneeuwval. Van het zuiden van het land uit gaat het gedurende de ochtend en middag overal sneeuwen. In het noorden gebeurt dit als laatst. Op veel plaatsen valt vandaag 5-10 cm, in Gelderland kan dit lokaal mogelijk 10-15 cm zijn.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Volgens het KNMI betekent dit grote risico’s voor weggebruikers vanwege de gladheid. Pas uw rij- en reisgedrag aan. Houd rekening met langere reistijden op de weg en in het openbaar vervoer. Volg weerberichten en waarschuwingen.

Tekst gaat verder onder advertentie

‘Thuis blijven’
Het advies luidt nog steeds om thuis te blijven tenzij dit echt niet anders kan. Mocht je toch de weg op moeten, zullen we hierbij nogmaals de 5 tips geven:
1: Houdt afstand zodat je meer tijd hebt om het remgedrag van je overige weggebruikers op te vangen.
2: Kijk ver voor je uit zodat je vanzelf de beste lijn in stuurt. Dit zorgt tevens ook ervoor dat je niet te dicht op je voorganger rijdt.
3: Trek rustig op. Flink gas geven met optrekken zorgt ervoor dat de wielen kunnen wegslippen en de auto dus helemaal niet meer van zijn plek komt doordat hij zichzelf ingraaft. Veiligheidssystemen ESP uitzetten kan soms ook werken, aldus de ANWB.
4: Moet je een (nood)stop maken en u hebt ABS? Ga dan niet pompend remmen, maar rem uit volle kracht.Het ABS systeem heeft remdruk nodig om te kunnen werken. Maar soms kun je het beste niet remmen, zoals bijvoorbeeld in bochten. Dan kun je beter het gas loslaten om snelheid te verminderen en gas geven als je de bocht uit bent.
5: Blijf ook met winterbanden alert en ga jezelf (of je auto) niet gaan overschatten.

Lees deze tips uitgebreid na op de website van de ANWB. Denk voor jezelf ook aan extra eten, drinken en genoeg brandstof voor je auto, mocht het fileleed niet te overzien zijn.


foto: Weerplaza met de verwachtingen van vandaag