Koe bevalt in gierput met behulp van de brandweer - GelreNieuws        

Koe bevalt in gierput met behulp van de brandweer

Geplaatst op 5 december 2017, om 23:07 uur

ELLECOM – Op een boerderij aan de Fraterwaard in Ellecom werd de brandweer dinsdagavond opgeroepen nadat een drachtige koe in een gierput terecht was gekomen. De koe stond op het punt te bevallen en is in de gierput bevallen.

Omdat de koe op het punt stond te bevallen, werd zij verplaatst naar een andere stal. Tijdens deze verplaatsing liep de koe per ongeluk de verkeerde kant op, naar een plek waar een gat in de vloer zat. Hier viel de drachtige koe in. Omdat de boer de koe er niet zelfstandig uit kreeg, werd de hulp van de brandweer rond 19:05 uur ingeroepen.

Tekst gaat verder onder advertentie

Stiertje
De brandweer is met chemicaliënpakken de gierput ingegaan waar de koe zou zitten. De brandweer heeft als eerste naar de koe gezocht. Toen ze haar gevonden hadden, bleek de koe al ver in haar bevalling te zitten. Zover dat het niet mogelijk was om de koe eerst terug naar boven te halen. De brandweer moest noodgedwongen in de put helpen met het kalfje ter wereld te helpen. Het bleek een stiertje te zijn.

Het stiertje werd direct na de geboorte als eerste naar boven geholpen. De moederkoe werd hierna alsnog met de veetakel uit de put getild. De brandweer heeft de koe na deze geslaagde reddingsactie schoongespoten waarna de koe uitgeput terug de stal in ging.

Zowel de moederkoe als het stiertje maken het goed ondanks dit avontuur.

foto’s: Martin Heitink