Syrische terreurverdachte aangehouden in Arnhem

Geplaatst op 1 december 2017, om 16:31 uur

ARNHEM/WAGENINGEN – De politie heeft dinsdag vier Syrische vluchtelingen aangehouden in Bergen op Zoom, Arnhem, Diemen en Wageningen. Twee van hen van 23 en 26 jaar worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische misdrijven in Syrië.

Samen met een derde verdachte van 26 jaar uit Diemen zijn zij vermoedelijk ook verantwoordelijk voor de smokkel van een even oude Syrische vluchteling naar Nederland. Deze man, die inmiddels in Wageningen verblijft, wordt verdacht van valsheid in geschrift.

De verdachten uit Bergen op Zoom en Arnhem zouden in de periode 2012-2015 hebben gevochten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die gelinkt is aan Al Qaida . De twee zijn in 2015 gezamenlijk naar Nederland gereisd.

De politie doet onderzoek naar hun in beslag genomen telefoons, chatberichten en foto’s waarop zij gewapend te zien zijn in het strijdgebied. Beiden kwamen in de zomer van 2017 in beeld door informatie van de AIVD. Op een toenmalig woonadres van een van de mannen in Oosterhout werd een hennepkwekerij aangetroffen en ontmanteld.

Hennep
Bij de verdachte in Arnhem is deze week vier kilo hennep in beslag genomen. De gesmokkelde vluchteling kwam in oktober 2017 naar Nederland op een vlucht vanuit Kreta. Hij reisde op naam van de verdachte uit Arnhem.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vrijdag drie van de vier verdachten voor twee weken in bewaring gesteld. De gesmokkelde vluchteling is niet voorgeleid. Zijn inverzekeringstelling is in het belang van het onderzoek door de officier van justitie van het Landelijk Parket met drie dagen verlengd.