Vele problemen door sneeuw en gladheid: A50 deels afgesloten

Geplaatst op 9 december 2017, om 10:34 uur

GELDERLAND – Door de sneeuwval met de bijbehorende gladheid in Gelderland zijn er vele problemen ontstaan. Zo rijden de stadsbussen in Arnhem niet en zijn er vele ongelukken gebeurd op de wegen. Ook het spoor blijft niet ongeschonden.

In Arnhem-Noord is door weerdiensten gemeld dat daar al zeker 12 centimeter sneeuw is gevallen. In plaatsen in de Achterhoek is de sneeuw minder, maar tikt toch ook de 5 centimeter aan.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Tekst gaat verder onder advertentie

Openbaar Vervoer
Volgens vervoersmaatschappij Breng op Twitter rijden de streekbussen wel, maar niet regelmatig. Ook is hierbij kans op uitval. Ook het treinverkeer ondervind hinder. Tussen Apeldoorn en Amersfoort rijden geen treinen door een kapotte bovenleiding. Dit is geldt ook voor het traject tussen Hoevelaken en Barneveld-Centrum. Een wisselstoring tussen Elst en Arnhem-Centraal zorgt ook voor 15 minuten extra reistijd. Tussen Dieren en Zutphen rijden helemaal geen treinen vanwege vooraf aangekondigde werkzaamheden.

Wegen
Ook op de wegen worden ook problemen gemeld. Op alle wegen, waaronder de snelwegen, moet het verkeer rustig aan doen. Er zijn al vele ongevallen gebeurd, waaronder een geschaarde vrachtwagen op de A50. Ook gebeuren er vele andere ongelukken, veelal met alleen blikschade. De A50 van Oss naar Arnhem werd omstreeks 10:30 uur volledig afgesloten wegens extreme gladheid, zo meldt de ANWB. Volgens Rijkswaterstaat is de rechter rijstrook inmiddels weer vrij. De strooiploegen zijn bezig om de rest van de weg weer begaanbaar te maken.

Tekst gaat verder onder de foto 

Rijkswaterstaat strooit en schuift flink op de wegen, maar omdat er minder verkeer rijdt, wordt het zout ook minder goed ingereden. Rijkswaterstaat adviseert mensen hun snelheid en rijgedrag aan te passen. Ook moeten mensen extra afstand behouden tot hun voorliggers.

Ondanks alle ongevallen en nadelen genieten de dieren in de natuur goed van de sneeuw. Zo sprongen een groep met hertjes over de Rosendaelsche Golfclub.

foto: Jean-Marc Regelink

Bovenste foto is van vrijdagavond: Patrick Apenhorst