Terugkijken: Code rood; zware windstoten tot 140 km/uur - GelreNieuws        

Terugkijken: Code rood; zware windstoten tot 140 km/uur

Geplaatst op 18 januari 2018, om 09:31 uur

GELDERLAND – Het KNMI had donderdag in een groot gedeelte van Nederland code rood gegeven voor zeer zware windstoten tot 140 km/uur, zo ook in Gelderland. Het KNMI waarschuwde voor zeer zware windstoten en voor omvallende bomen of losse takken.

Het KNMI meldde in de ochtend het volgende op hun website: ‘Zeer zware windstoten met gevaar voor mens en verkeer. Risico op omvallende bomen en losse takken. Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen. Ga niet het water op. Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is. Volg weerberichten en waarschuwingen.’

14:15 uur – Gezien de wind flink is gaan liggen, sluiten wij bij deze het liveblog.

14:00 uur – Het dak van een bedrijfspand aan de Mollevite in Westervoort kon op het laatst de wind niet meer aan.

13:40 uur – Harderwijkerweg Dieren was enige tijd afgesloten na meerdere gevallen bomen

13:00 uur – Door dieren heen verschillende meldingen van stormschade

12:30 uur – Ook tussen Zutphen en Arnhem rijden geen treinen vanwege een omgevallen boom op de bovenleiding.

12:25 uur – Een rij bomen op het ‘eilandje’ bij de kanovijver in Rheden omgewaaid

12:20 uur: Vlaggenmast afgeknapt bij de McDonald’s in Duiven

12:10 uur – In Tiel rijden op dit moment geen treinen meer vanwege twee bomen die zijn ongevallen op de bovenleiding.

12:00 uur – Eén boom aan de Visserlaan in Duiven viel om. In Duiven zijn meerdere meldingen geweest van omgewaaide bomen.

11:55 uur – Op de Apeldoornseweg in Arnhem is een boom op een vrachtwagen gevallen. Door de storm viel de boom om op de net passerende vrachtwagen. De chauffeur raakte zover bekend niet gewond. De Apeldoornseweg is tijdelijk afgesloten geweest zodat een bonsaannemer uit Arnhem de boom veilig kon verwijderen.

11:50 uur – Aan de Smederijstraat in Rheden is vanochtend het dak van een woning afgerukt. De brandweer heeft het laatste deel van het dak eraf gehaald en lossen stenen verwijdert.

11:30 uur – Op de Oranjeweg in Rheden is een boom omgevallen op een rijdende auto. De vrouw kwam met de schrik vrij, wel heeft de auto schade aan de voorruit en het dak eraan overgehouden.

11:20 uur – Een boom valt op de Allebéstraat in Ede op een schuurtje.

11:15 uur – Aan de Overbeeksingel in Velp is een boom omgewaaid, die ook gedeeltelijk op de auto lijkt te liggen. De brandweer is bezig om de boom te verwijderen.

11:12 uur – De brandweerlieden staan op alle kazernes stand-by vanwege de extreme drukte. Bel alleen 112 bij levensbedreigende situaties.

11:10 uur – De politie krijgt te veel telefoontjes en vraagt mensen alleen 112 te bellen als er echt levens in gevaar zijn. Bel de lokale politie of de gemeente.


11:00 uur – Het treinverkeer ligt in heel Nederland plat en er rijdt dus geen enkele trein meer tot nader bericht.

10:30 uur – Een boom is op het dak van een bestelbus terecht gekomen. Dit gebeurde op de Beethovenlaan in Doorwerth. Ook hier gaat de brandweer de boom verwijderen maar vanwege extreme drukte heeft dat even moeten wachten. Niemand is gewond geraakt.

10:10 uur – Een boom is op het dak van het winkelcentrum aan de Van der Molenallee in Doorwerth terecht gekomen. De brandweer is bezig geweest om de boom te verwijderen. Het dak heeft lichte schade opgelopen.

10.05 uur – Op de Emmastraat in Arnhem is met de storm de dakbedekking van een woning gewaaid. Een deel van het dak belandde op een lantaarnpaal het overige deel hangt gevaarlijk maar nog vast aan de woning. De brandweer is ter plaatse en heeft de weg afgesloten. Een hoogwerker is onderweg om de loshangende delen te verwijderen.

10.00 uur – Op de A50 bij Heteren richting Oss is een vrachtwagen gekanteld door de harde windstoten.

09.55 uur – Bomen aan de Nijmeegseweg in Arnhem breken af en vallen gedeeltelijk op rijbaan.

09.45 uur – Op de Batavierenweg in Arnhem is een vrachtwagentje van de AH bezorgdiensten omgewaaid. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Doordat de weg compleet geblokkeerd is moet het verkeer via de busbaan langs het ongeval. Er staat inmiddels een behoorlijke file op de wegen rond het Nijmeegse plein.