Voormalig stagiaire CIOS veroordeeld wegens ontucht

Geplaatst op 30 januari 2018, om 18:33 uur

ARNHEM – De rechtbank van Arnhem heeft dinsdagmiddag een voormalig CIOS stagiaire in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 10 jaar.

De stagiaire werd verdacht dat hij in 2013 en 2014 ontucht heeft gepleegd met meerdere leerlingen, van in totaal drie verschillende scholen in Arnhem en Rheden, die de CIOS stagiaire tijdens de gymles in de schaamstreek zou hebben betast. Tijdens de rechtszitting werden nogmaals de situaties van alle meisjes afzonderlijk behandeld. De gedaagde had al eerder verklaard dat tijdens zijn opleiding aandacht wordt besteedt aan hoe je iemand wel of niet moet vastpakken. Ook kon hij bevestigen dat je als mannelijke leerkracht extra moest opletten. De rechter vond het echter onbegrijpelijk dat iemand, die reeds vanuit zijn opleiding meekrijgt dat hij moet oppassen hoe hij een leerling vastpakt, dan nog extra gewaarschuwd wordt omdat hij ‘man’ is, in 2013 op het matje geroepen wordt vanwege een ingediende klacht waarbij hij een meisje in de schaamstreek betast zou hebben, daarna nogmaals op twee andere scholen klachten en aangiftes tegen hem ingediend krijgt. Naast de aangiftes van de meerdere leerlingen van de basisscholen heeft ook zijn destijds 14-jarige vriendin aangifte tegen hem gedaan. Met haar had hij seks met attributen, en heeft hij dingen gefilmd terwijl uit het opgenomen beeldmateriaal bleek dat het meisje dat niet wilde.

Hoger beroep
In 2015 werd 2 jaar celstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 10 jaar tegen de aspirant leerkracht geëist. De rechtbank in Arnhem achtte bewezen dat de leerkracht in opleiding de meisjes onzedelijk had betast en legde hem een mildere straf op van 12 maanden celstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk waarbij hij zich ook onder behandeling moest laten stellen. Ook kreeg de man een gebiedsverbod voor Arnhem en Rheden en mocht hij 10 jaar niet met kinderen werken. De gymleraar was het niet eens met dit besluit en ging in hoger beroep.

De zitting van het hoger beroep vond precies 2 weken geleden plaats op dinsdag 16 januari 2018. De inmiddels 24 jaar geworden CIOS student claimde onschuldig te zijn en bleef volhouden dat de slachtoffers die hij op meerdere scholen gemaakt had alle verhalen hadden verzonnen. De verdediging was dan ook voornamelijk gericht op het feit dat er niets bewezen kon worden en de gedaagde onschuldig was tot het tegendeel bewezen was. Met de uitspraak van vandaag is gebleken dat de rechtbank daar toch niet van overtuigd is. Door het toepassen van “schakelbewijs” is de verdachte alsnog veroordeeld. “Schakelbewijs” zegt als het ware dat ook al kan het strafbare feit niet daadwerkelijk worden bewezen, als er meerdere soortgelijke aangiften zijn, die in dit geval van meisjes van 3 verschillende scholen komen. Meisjes die elkaar niet kennen en met gelijke verklaringen de gedetailleerde beschrijvingen komen, dan moeten zij wel de waarheid spreken. Ook collega stagiaires had hij tijdens zijn opleiding in het kruis gegrepen, maar dat was “grappig bedoeld” aldus de veroordeelde. De andere stagiaires konden dit soort grapjes niet waarderen.

Het hoger beroep heeft de rechtszaak tegen de man 3 jaar opgehouden. In die tijd heeft de man bij de Rechtbank Limburg nóg een veroordeling erbij gekregen in een zaak waarbij hij een 12-jarig meisje in zijn auto heeft meegenomen en daarbij heeft onttrokken aan het gezag van haar ouders. Het meisje had hij via sociale media leren kennen en uit chatberichten met haar zou zijn gebleken dat hij seksuele bedoelingen had met het meisje. In deze zaak werd ter verdediging aangevoerd dat hij dacht dat het meisje 18 was.

Ander saillant detail was dat hij in Arnhem is opgepakt voor winkeldiefstal terwijl hem bij zijn veroordeling in 2015 ook een gebiedsverbod was opgelegd voor zowel Arnhem als Rheden; de plaatsen waar de scholen zich bevinden waarop hij de leerlingen betast zou hebben.