‘Doodverklaarde Arnhemse IS-strijder is springlevend’

Geplaatst op 13 februari 2018, om 21:11 uur

ARNHEM – De IS-strijder Marouane B. uit Arnhem is zeer waarschijnlijk niet gesneuveld, maar springlevend. Dat meldt de Telegraaf dinsdagavond op hun website.

In december meldden vrienden en familieleden dat de Arnhemse man op het slagveld in Syrië zou zijn omgekomen. Het overlijdensbericht is echter vals, melden bronnen aan De Telegraaf.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Vals overlijdensbericht
Marouane B. zou via internet weer contact hebben met het thuisfront, echter kan advocaat Barbara Klunder nog niet bevestigen dat haar cliënt toch nog leeft. Wel verwacht ze dat justitie een eventueel vals overlijdensbericht tegen hem zal gaan gebruiken. ‘Er zijn tenslotte meer voorbeelden van IS’ers die hun dood in scene hebben gezet om onder de radar te kunnen opereren, bijvoorbeeld om een aanslag te plegen.’

Tekst gaat verder onder advertentie

De rechtszaak tegen de man begint volgende maand. Als B. niet komt opdagen tijdens zijn zitting, wordt hij bij verstek veroordeeld. De rechtbank vind dat hij tijd genoeg heeft gehad om terug te keren als hij bij zijn eigen proces aanwezig wil zijn. De beschuldigingen vanuit het OM tegen Marouane B. zijn veel ernstiger, omdat B. eerder dreigde met ‘het aanvallen van Nederlanders’ als wraak voor de strijd tegen IS. Ook wordt hij verdacht bij onthoofdingen in Syrië en zou hij hebben aangedrongen op plegen van overvallen in Nederland om de jihad in Syrië te financieren. Een voorbeeld hiervan was de juweliersoverval in 2014 in Deurne.

‘Gezien de jaren gevangenisstraf die hem boven het hoofd hangen, zou ik hem toch meer tijd willen gunnen om naar Nederland te komen om zijn proces bij te wonen. Hij heeft eerder gezegd dat hij bang was dat hij zou worden veroordeeld zonder dat hij erbij was’, zo zegt advocaat Klunder tegen de Telegraaf.

‘Aanslag te plegen’
Marouane B. zou niet de eerste IS’er zijn die onterecht dood wordt verklaard. Soms gebeurt dat bewust. De Britse Syriëganger Imran Khawaja liet zijn dood in scène zetten, zodat hij stiekem terug kon keren naar Engeland, mogelijk om een aanslag te plegen. Bij binnenkomst in Engeland werd de man onderschept.

Marouane B. is niet de enige Arnhemse jihadist die voor de rechter moet komen ondanks overlijdensberichten. Ook Jihad S. zou zijn omgekomen. Ook hij poseert op een gruwelijke foto met een onthoofd en gekruisigd lichaam.