Brandweer rukt massaal uit voor riolering inspectie in Nijmegen

Geplaatst op 17 april 2018, om 16:45 uur

LENT – Dinsdagmiddag omstreeks 15:00 uur werd de brandweer opgeroepen voor een woningbrand aan de Andalusiastraat in Lent. De brandweer kwam met meerdere eenheden ter plaatse.

Toen de brandweer aankwam was er onduidelijk wat er precies aan de hand was. De meldster had rook waargenomen uit een woning. De 4 brandweerwagens en 2 politiebusjes stonden in eerste instantie in de verkeerdere straat, het bleek namelijk om een andere straat te gaan namelijk de Galiciëstraat.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De opgeroepen brandweer kwam met vier voertuigen op de melding af. De Snel Interventie Voertuig(SIV), tankautospuit, hoogwerker en de officier van dienst. Toen de brandweer een verkenning deed in de Galiciëstraat kwam een bewoner naar buiten en verklaarde dat er een riolering test was geweest. De meldster had dus daadwerkelijk rook gezien, maar deze was uiteindelijk verklaarbaar. Alle opgetrommelde hulpdiensten konden hierdoor weer terug richting de kazernes.

Rook inspectie
Rookgas detectie is een betrouwbare techniek voor het opsporen van lekkages in o.a. platte daken. Met de inzet van een rookgenerator wordt rook onder de dakbedekking geblazen. Aan de buitenkant kan eenvoudig gezien worden waar de rook ‘ontsnapt’ oftewel waar de lekkage zit. Rookgas detectie wordt ook veel gebruikt ter controle van het rioleringsstelsel. Wanneer er stankoverlast is vanuit het riool, is er vaak sprake van een lekkage in de riolering. Door het ‘blazen van rook’ in het rioleringsstelsel is eenvoudig te zien waar de rook ‘ontsnapt’ en waar de lekkage zit.

Foto’s: Dylan Jünemann/112Lingewaard