Laat nooit honden of kinderen achter in de auto bij warm weer

Geplaatst op 18 april 2018, om 13:06 uur

REGIO – De eerste warmere dagen van het jaar zijn er, maar denkt u eraan dat u nooit uw kind of hond in de auto achterlaat bij warm weer? Door de zeer hoog oplopende temperaturen, is het erg gevaarlijk voor uw dieren of kinderen. Het kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Je kunt dit effect vergelijken met het effect van zeer hoge koorts. Als het echt niet anders kan: zet de auto in de schaduw, onder bomen of in een carport. Zet de ramen tegen elkaar open en blijf vooral maar heel kort weg.

Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en volgens jou lijdt onder de omstandigheden? Bel dan in eerste instantie met de politie (0900-8844) aangezien het een noodsituatie kan betreffen. In veel gevallen kan de politie je verder helpen. Mocht dit niet het geval zijn, bel dan het landelijke meldpunt 144 voor een dier in nood of met de dierenambulance bij u in de buurt.

Als de hond eruit is, overgiet deze vervolgens voorzichtig met water (niet te koud!) en overdek hem eventueel met een natte doek, ook deze niet te koud. Geef het dier ook direct water te drinken.