Marktplaatsverkopers worden gewaarschuwd voor nieuwe phishingtruc

Geplaatst op 14 juni 2018, om 20:13 uur

GELDERLAND – Oplichters hebben weer een nieuwe truc bedacht om de bankgegevens van verkopers op Marktplaats te pakken te krijgen.

De oplichters doen zich voor als geïnteresseerde koper op Marktplaats. Ze geven aan het aangeboden goed te willen overnemen voor de vraagprijs. Ze vragen naar het telefoonnummer en bankrekeningnummer van de verkoper. Het geld beloven ze snel over te maken. Schuilnamen die de oplichters gebruiken zijn Jasper, Astrid, Jerry of Loes.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Tekst gaat verder onder advertentie

Een bericht van de oplichter kan er als volgt uitzien:

Als beide partijen het eens zijn geworden blijft het ineens stil. Maar dan ontvangt de verkoper een smsje, zogenaamd afkomstig van de Rabobank:

Ook zijn er mensen die een voicemailbericht hebben gekregen, waarin een computerstem verwijst naar dit smsje. Bij anderen wordt er gezegd dat een ‘verdachte transactie’ klaarstaat. Als ze die willen tegenhouden, dienen ze in actie te komen.

Wie op de link klikt komt op een valse website van de Rabobank (klik voor een grotere weergave):

De indruk wordt gewekt dat via dit scherm een ongewenste betaling kan worden voorkomen. In werkelijkheid stuurt een gebruiker van deze nepsite zijn geheime bankgegevens naar een oplichter. Die kan vervolgens misbruik maken van de bankrekening.

Advies
Als u dit soort verdachte verzoeken krijgt via Marktplaats, dan doe u er goed aan dit bij die site te melden. Profielen die worden misbruikt door oplichters kunnen dan worden gesloten.