Brandweer waarschuwt: sigarettenpeuken oorzaak meerdere branden - GelreNieuws        

Brandweer waarschuwt: sigarettenpeuken oorzaak meerdere branden

Geplaatst op 7 juli 2018, om 21:40 uur

REGIO  Zaterdag zijn er meerdere mini-natuurbranden geweest in de regio, waaronder in plantenbakken. Zo was er een brand in Arnhem en in Huissen. Beide branden zijn vermoedelijk begonnen op de balkons van de woningen. Ook was er een natuurbrand in Hoenderloo. Een mogelijke oorzaak bij alle branden zijn brandde sigarettenpeuken, zo waarschuwt de brandweer.

Een mogelijke oorzaak zou volgens een brandweerwoordvoerder zijn dat een brandende sigarettenpeuk in een plantenbak is gedeponeerd, waarna er brand ontstaat. Die brand kan vervolgens overslaan naar andere dingen die erbij in de buurt staan. Net als in de natuur kunnen plantenbakken erg droog zijn, gebruik plantenbakken daarom niet als asbak.

Potten en flessen
Ook waarschuwt de brandweer om op te passen met glazen potten en flessen die in de buurt van plantenbakken staan. Deze kunnen als een vergrootglas werken en droge planten in de brand krijgen

Bij de brand zaterdagavond in Huissen liepen meerdere woningen schade op en werd een jong katje gered. Bij een brand in Arnhem werd zelfs een appartementencomplex ontruimd. De kans bestaat ook dat de natuurbrand op Nationaal Park de Hoge Veluwe eventueel begonnen is door de combinatie van droogte en een brandende sigaret.