Politie infiltreerde in terreurcel die grote aanslag in Nederland wilde plegen

Geplaatst op 17 oktober 2018, om 18:44 uur

ARNHEM / HUISSEN – De zeven mannen die worden verdacht van het voorbereiden van een grote aanslag, zijn gepakt met behulp van een vergaande infiltratie-operatie door de politie. Dat melden NRC en RTL Nieuws.

Één van de twee infiltranten van de politie zou zich hebben voorgedaan als lid van IS, hij zou de verdachten hebben geholpen bij het voorbereiden van een aanslag. De zeven mannen, in de leeftijd van 18 tot 34 jaar oud, zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen tijdens een groot evenement in Nederland met onder andere bomvesten en kalasjnikovs. De voorbereidingen zouden zich hebben afgespeeld in een afgelegen gebied in de buurt van Rotterdam. De aangehouden verdachten kwamen onder andere uit Arnhem en Huissen.

Aanslag uitgesteld
De politie denkt dat de terreurcel aanvankelijk in augustus al wilde toeslaan bij een groot evenement, maar de wapens en explosieven waren nog niet voldoende voorhanden. Het plan was vermoedelijk om een autobom af te laten gaan bij een druk evenement, waarna zij, op het moment dat de hulpdiensten erop afgingen, nog een aanslag wilde plegen met bomvesten en kalasjnikovs. Daarom bleef de politie de groep in de gaten houden.

Het aanslagplan is op moment van de aanhouding concreter geworden dan in augustus. Bij huiszoekingen vindt de politie grondstoffen om bomvesten te maken. En honderd kilo kunstmest, mogelijk geschikt voor een autobom. Ook worden bij de aanhoudingen vijf handvuurwapens gevonden.

Afluisterapparatuur
Enkele weken later grijpt de politie alsnog in, zo meldt RTL Nieuws. Vier van de verdachten worden op een parkeerplaats in Weert opgepakt, even daarvoor hadden ze samen met de politie-infiltrant in een vakantiehuisje gezeten in Weert. Dat huisje hing overigens vol met afluisterapparatuur.

Het Openbaar Ministerie verklaart dat er gebruik is gemaakt van bijzondere opsporingsmiddelen, maar zegt ook dat er op dit moment geen verdere mededelingen over worden gedaan welke middelen dat zijn. Bij de rechtszaak tegen de verdachten zal duidelijk worden welke middelen exact zijn ingezet.