Sneeuw en ijzel trekken over Gelderland: ‘Pas op met gladheid’ - GelreNieuws.nl

Sneeuw en ijzel trekken over Gelderland: ‘Pas op met gladheid’

Geplaatst op 16 december 2018, om 06:40 uur

GELDERLAND – In de nacht van zaterdag op zondag trokken buien met sneeuw en ijsregen over het land. De KNMI heeft als waarschuwing code geel afgekondigd voor Gelderland, onder andere vanwege gladheid.

Voor het eerst deze winter verdween de provincie Gelderland onder een laag sneeuw. Rond 01:00 uur kwam de winterse neerslag via het westen de provincie binnen en trok vervolgens richting de Duitse grens.

Ongelukken
Op verschillende plekken in het land zijn al ongelukken gebeurd door gladheid op de weg en opgevroren sneeuw. Hoewel Rijkswaterstaat gisteravond met veel wagens heeft gestrooid is ’s nachts het zout nog niet overal ingereden en waren de (snel)wegen op veel plekken nog spekglad.

Tips bij gladheid
Voor wie met de gladheid toch de weg op moet, doet er volgens de ANWB goed aan rekening te houden met de volgende tips:

1. Houd Afstand: Zorg voor extra ruimte voor je op de weg. Zo heb je meer tijd om te reageren op onverwachte gebeurtenissen en voldoende ruimte om te remmen als je voorganger een noodstop maakt.
2. Kijk vér vooruit: Kijk vér voor je uit, dan stuur je meestal vanzelf in de goede lijn. Dat gaat het best als je niet te dicht op je voorganger rijdt. Iedere seconde telt als je onverwachts in een slip terechtkomt.
3. Trek rustig op: Optrekken vanuit stilstand kan meteen een uitglijder veroorzaken. Voor je het weet graven de slippende banden zich dieper in de sneeuw en komt de auto helemaal niet meer van zijn plek. Optrekken in z’n twee kan helpen.
4: Remmen: Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga dus niet steeds een ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Trap – bij voorkeur tegelijkertijd – hard op de rem en de koppeling. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort.
5. Remmen: Soms kun je bij gladheid beter niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. Laat het gas op tijd los om vaart te minderen, ruim voor de bocht. Geef bij gladheid pas weer gas als je de bocht uit bent.
6: Wees alert: Winterbanden zijn geen totaal-oplossing voor winterse problemen. Een fabeltje wat zou helpen bij gladheid is om de bandenspanning te verlagen. Maar om winterbanden optimaal te laten functioneren, is de juiste bandenspanning erg belangrijk, aldus de ANWB.

De verwachting is dat het sneeuwlaagje van een paar centimeter in de ochtend weer is gesmolten.

foto’s: Luke Beens / Persbureau Heitink

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com