Vastgelopen vrachtschip blokkeert al een dag de IJssel

Vastgelopen vrachtschip blokkeert al een dag de IJssel

Geplaatst op 20 december 2018 10:16 uur | Laatst bijgewerkt op 20 december 2018 10:16

BRONKHORST – Een 80-meter lange vrachtschip, geladen met 1200 ton diesel, ligt inmiddels al een dag vast op de IJssel ter hoogte van Bronkhorst. Het schip blokkeert sindsdien de gehele vaarweg.

Volgens woordvoerder Gertske de Bruijn van Rijkswaterstaat tegenover de Gelderlander kreeg het schip te maken met problemen aan het roer. “Daardoor dreef het af en kwam het overdwars op de IJssel te liggen.” Rijkswaterstaat heeft in de nacht van woensdag op donderdag gepoogd het schip los te trekken met een kabel, maar die knapte. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat twee duwboten vanuit Enkhuizen richting het schip gestuurd. Mocht het dan nog niet lukken, dan overweegt Rijkswaterstaat de lading van 1200 ton diesel over te pompen.

Zand
Voor het schip ligt ook nog een lading zand, waardoor het schip niet los geduwd kan worden. Er is een kraanboot vanuit Doesburg onderweg om dit zand weg te scheppen, daarnaast komt een shovel die hetzelfde vanuit de kant zal doen.

De woordvoerder weet niet of er bemanningsleden aan boord van het schip IJsselstroom zijn en of zij de nacht doorbrengen op het schip. Wel hebben ongeveer tien andere schepen niet tijdig een andere route kunnen kiezen en liggen nu te wachten tot het schip weer weg is.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook en Instagram

foto: Roland Heitink / Persbureau Heitink