Leer reanimeren voor een tientje in de gemeente Rheden

Geplaatst op 25 januari 2019, om 23:06 uur

RHEDEN – In 2019 kun je voor tien euro een erkende reanimatiecursus volgen op verschillende locaties in de gemeente Rheden. In Nederland krijgen wekelijks zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand.

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, is snel handelen van levensbelang. Hoe sneller je begint met reanimeren, in afwachting van hulpdiensten, des te groter de overlevingskans.

Je leert tijdens de cursus hoe je een hartstilstand herkent, hoe je moet reanimeren en hoe je een Automatische Externe Defibrillator (AED) bedient. Dat is een draagbaar apparaat waarmee je het hartritme weer kan herstellen door het geven van een elektrische schok. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat. Als je een reanimatiecursus hebt afgerond, kun je je aanmelden als burgerhulpverlener bij Hartslag Nu. Je krijgt dan via een sms of app een oproep om eerste hulp te verlenen totdat de ambulance komt. Voorwaarde is wel dat je jaarlijks een herhalingscursus volgt bij een EHBO vereniging of het Rode Kruis.

Laag tarief
De gemeente Rheden heeft EBA Veiligheidsgroep opdracht gegeven om samen met lokale verenigingen ervoor te zorgen dat meer mensen kunnen reanimeren, en als burgerhulpverlener beschikbaar zijn. EBA verzorgt de trainingen samen met EHBO-verenigingen, het Rode Kruis Veluwezoom en ontmoetingskerk De Boecop. De gemeente betaalt een deel van de cursuskosten, zodat deelnemers maar 10 euro hoeven te betalen.

Netwerk van AED’s
Naast voldoende burgerhulpverleners is een goed netwerk van AED’s in de buurt belangrijk bij de eerste hulp bij een harstilstand. Burgerhulpverleners worden bij een hulpoproep van Hartslag Nu namelijk naar de dichtstbijzijnde AED verwezen. Hoe meer AED’s zijn aangemeld bij Hartslag Nu, des te sneller de reanimatie kan starten. Op veel plekken in de gemeente Rheden hangen AED’s, al dan niet openbaar. De gemeente vraagt inwoners en organisaties om hun AED aan te melden bij hartslagnu.nl.

Meer informatie
De cursussen zijn op verschillende locaties in de gemeente Rheden en starten in februari 2019. Kijk op www.rhedenreanimeert.nl voor meer informatie. Daar is ook een overzicht van AED locaties in de gemeente te vinden.