Boeren willen meer waardering en eerlijkheid: Boerenprotest in volle gang - GelreNieuws.nl

Boeren willen meer waardering en eerlijkheid: Boerenprotest in volle gang

Geplaatst op 1 oktober 2019, om 09:08 uur

ARNHEM – Vele Gelderse boeren hebben zich dinsdagochtend verzameld bij Kinderboerderij Presikhaaf om vervolgens vanuit daar in een grote colonne over de A12 te rijden naar Den Haag. Dit veroorzaakt een enorme verkeerschaos op de Gelderse snelwegen en daarbuiten.

De ongeveer 60 tot 100 tractoren verzamelden zich bij de kinderboerderij om vervolgens in colonne via de A12 bij Bunnik naar Den Haag te rijden. Dit veroorzaakte een enorme verkeerschaos wat een record ochtendspits opleverde ooit. Inmiddels zou er meer dan 1100 km file staan in Nederland.

‘Veestapel halveren’
De boeren eisen meer waardering voor hun werk en willen niet langer ‘overal’ de schuld van krijgen. Daar draait het protestactie voor de boeren om. De discussie rondom de stikstofproblematiek dreigt er volgens hen opnieuw op uit te draaien dat boeren hun bedrijfsvoering moeten aanpassen of zelfs moeten stoppen. Druppel die de emmer deed overlopen, was een uitspraak van D66 om de veestapel te halveren.

‘Eerlijk verhaal’
‘We willen een herwaardering van de landbouw’, zegt Bart Kemp uit Ede. Hij is één van de initiatiefnemers achter het protest en spreekt in de middag op het Malieveld. ‘Burgers en politici zijn veel te ver van de boeren af komen te staan. We willen het eerlijke verhaal achter de herkomst van een stuk vlees een broodje of een appel. Er moet weer evenwicht komen in het maatschappelijke debat hierover.’

In taal verzamelen honderden tractors zich in Den Haag, wat leidt tot spanningen. De gemeente laat maar een beperkt aantal trekkers toe op het Malieveld. De rest wordt naar het stadion van ADO Den Haag gedirigeerd. Echter weigeren sommigen boeren om naar het stadion te gaan. ‘Wij gaan echt niet parkeren bij het stadion. Wij gaan naar het Malieveld’, zei melkveehouder Bertus Doppenberg uit Wapenveld al van tevoren.

De A12 bij Den Haag is inmiddels helemaal afgesloten. Ook in Den Haag staat het verkeer inmiddels ‘hopeloos vast’, aldus de ANWB.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com