Steeds meer besmettingen (en dode) door het coronavirus: vragen én antwoorden

Geplaatst op 6 maart 2020, om 11:54 uur

GELDERLAND – Nu het coronavirus ook in Gelderland steeds meer opduikt, inmiddels negen personen voor zover bekend, hebben wij hier de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

Het virus is bij mensen uit Ewijk, Geldermalsen, Beneden-Leeuwen, Nijmegen, Huissen, Arnhem, Kerkwijk, Culemborg en Hengelo vastgesteld. Met dezen negen besmettingen ontstaan er natuurlijk ook vragen over vanuit onze bezoekers. Daarnaast staat vrijdagochtend landelijk de teller op 82 besmettingen waarvan er één persoon is overleden. De overleden persoon is een 86-jarige man die was opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Welke klachten heb ik als ik het nieuwe coronavirus heb en wanneer moet ik de huisarts bellen?
Als u verkoudheidsklachten heeft met koorts (boven de 38 graden Celsius) en als u daarbij benauwd bent of moet hoesten en u tevens in risicolanden bent geweest? Belt u in dit geval met uw huisarts.

In welke landen loop ik het grootste risico?
– China (inclusief Hong Kong en Macau)
– Singapore
– Zuid-Korea
– Iran
– Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Tekst loopt door onder de advertentie

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik besmet raak?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. De drie belangrijkste maatregelen zijn: was regelmatig uw handen, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Stel ik raak (vermoedelijk) besmet met het virus, moet ik dan thuisblijven?
Ja, als u in een gebied bent geweest waar het coronavirus heerst en u heeft gezondheidsklachten zoals koorts, hoesten en benauwd, dan moet u thuis blijven en de huisarts bellen. Dit geldt ook als u huisgenoot bent van een patiënt met het coronavirus.

Ben ik verplicht naar werk te komen als ik denk dat ik wellicht het coronavirus heb?
Als u denkt dat u wellicht het coronavirus hebt, ga dan absoluut niet naar uw werk. Bel in dat geval direct uw huisarts voor verdere instructies.

Als ik vanwege het coronavirus in quarantaine of isolatie moet blijven, kan mijn werkgever mij dan verplichten vakantiedagen op te nemen?
Uw werkgever kan u niet verplichten vakantiedagen op te nemen en moet uw loon doorbetalen.

Ik ga dit weekend op vakantie naar een land waar het coronavirus is geconstateerd. Mag ik er nog wel heen?
Bekijk het reisadvies en meld u aan voor updates van het reisadvies. Het reisadvies geeft de actuele situatie weer. Voor Italië staat het reisadvies hier. Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland. U kunt contact opnemen met uw reisorganisatie of verzekeraar om na te gaan wat zij voor u kunnen betekenen als er vluchten worden geannuleerd.

Moeten mensen die met de auto terugkeren van vakantie uit de wintersportgebieden (bijvoorbeeld: Noord-Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk) zich preventief laten controleren op aanwezigheid van het coronavirus?
Dit is alleen nodig zodra er in de eerste twee weken na terugkeer gezondheidsklachten opspelen. Als men koorts krijgt in combinatie met luchtwegklachten, moeten zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Wordt er ook rekening gehouden met het reizen in het openbaar vervoer en zijn hiervoor maatregelen?
Ja. De NS en andere vervoerders bereiden zich voor op een corona-uitbraak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de adviezen van het RIVM. Reizigers worden gevraagd om regelmatig hun handen te wassen, in de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen, papieren zakdoekjes te gebruiken en deze na gebruik meteen weg te gooien. Wie mogelijk besmet geraakt kan zijn met het coronavirus, moet fysiek contact met anderen beperken. Maar het reizen in het openbaar vervoer kan vooralsnog gewoon doorgaan.