Autobranden Arnhem door de ogen van de fotografen

Geplaatst op 26 april 2020, om 14:00 uur

ARNHEM – Wij voelen ons als team GelreNieuws genoodzaakt om naar buiten te treden met extra informatie over hoe wij ons “werk” uitvoeren. Sinds afgelopen week wordt onze regio geteisterd door veel autobranden. Hierdoor is veel commotie ontstaan, waarbij wij vragen hebben gekregen hoe het kon dat wij als team al zo snel beeldmateriaal hadden. Soms waren wij namelijk eerder dan de overige hulpdiensten ter plaatse.

GelreNieuws/Persbureau Heitink
De nieuwswebsite GelreNieuws is voor vele een bekend begrip in de regio Arnhem en Nijmegen. De website heeft alleen dit jaar al meer dan 5 miljoen(!) bezoekers gehad. Voor GelreNieuws maken ruim 30 freelance fotografen beeldopnames, dus foto’s en video’s. Hierdoor krijgt het publiek beeld bij nieuwswaardige zaken, met als specialisme 112 gerelateerde incidenten. De fotografen verkopen via Persbureau Heitink ook hun beeldmateriaal aan regionale en landelijke afnemers. Denk hierbij aan Omroep Gelderland, dagblad de Gelderlander/AD, de Telegraaf en tevens aan landelijke TV zenders zoals RTL, NOS en Hart van Nederland.

 

Het begin van een heftige reeks autobranden
Het is zondagavond 19 april 2020. Omstreeks 23:30 uur gaan de pagers af van zowel de brandweer als de fotografen in regio Arnhem. Via deze pagers wordt ook de brandweer opgeroepen. Het bleek te gaan om een voertuigbrand aan de Steijnstraat in Arnhem. Fotograaf Jean-Marc meldt dat hij onderweg gaat. Aanrijdend naar het incident, gaat nogmaals de pager. Nog een voertuigbrand in dezelfde straat. Hierop reageren andere fotografen dat zij ook richting de Steijnstraat gaan rijden. Eenmaal aangekomen is de brandweer druk bezig met het blussen van de twee autobranden. De vlammen zijn er al vanaf, maar nog voordat ze goed en wel klaar zijn gaan de pagers van de brandweer en van de fotografen weer opnieuw af. Ook hier was het wéér een voertuigbrand, enkele straten verderop. Snel spoed het hele plaatje zich naar de Sint Peterlaan. Ook daar staat een auto in lichterlaaie. Daar is de brand snel onder controle, maar weer gaat de pagers: nog twee auto’s in brand.

Fotograaf volgt zijn instinct en schiet te hulp
De brandweer was nog druk aan het werk op de Sint Peterlaan, terwijl de volgende twee autobranden al in het meldingenscherm stonden.
Op het moment van de twee laatste meldingen is de brandweer de tank nog aan het vullen. Zodra ze water genoeg hebben koppelen ze de slang af. Omdat er geen tijd te verliezen is geeft fotograaf Jean-Marc aan de slang mee te nemen naar de volgende incidentlocatie. De brandweer gaat met toeters en bellen naar de volgende twee autobranden. Jean-Marc legt de slang in zijn achterbak van zijn auto en rijdt iets vertraagd naar de twee brandende auto’s op de van Slichtenhorststraat. Daar blijken het geen twee brandende auto’s maar drie. Er staan twee bedrijfsbusjes in brand. Een personenauto die vlakbij een van de bussen staat heeft ook vlam gevat. Tegen de gevel van een van de woningen aan de van Spaenstraat staat ook nog een brandende container. Brandweer en politie hebben op dat moment hun handen vol en wederom bedenkt Jean-Marc zich geen moment: samen met een agent blust hij de brandende container. De pager is inmiddels nogmaals afgegaan. In de van Spaenstraat zou nog een auto in brand staan.

Sneltreinvaart
Al het bovenstaande speelde zich binnen zestig minuten af. Tijdens dit alles waren vier fotografen, Roland Heitink, Melvin, Jean-Marc en Tom druk in de weer om dit alles vast te leggen. Al die tijd staan de fotografen met elkaar in verbinding. Een samengevoegd telefoongesprek met een redacteur, Dylan, en de fotografen die onderweg zijn zorgt ervoor dat de beelden worden gedeeld met de media, maar ook met de hulpdiensten, zou later blijken. Veel mensen vragen zich op dat moment af wat er nou aan de hand is. Politie rijdt af en aan. Autobanden knallen door de hitte. Arnhem wordt geplaagd door één of meerdere pyromanen.

Achtervolging
Als de adrenaline langzaam aan het zakken is vragen brandweer, politie en de fotografen zich hardop af wat hier gebeurd is. Er is verbazing en ontzetting over wat er het afgelopen uur gebeurd is. Zes auto’s volledig uitgebrand, een uitgebrande container en nog twee auto’s die gepoogd zijn in brand te steken. Een trieste balans na amper een uur. Onze fotografen gaan weg uit de wijk om de politie de ruimte te geven voor onderzoek en eventuele opsporing. Nog voordat ze de wijk uitrijden zien ze een voertuig over de weg scheuren. Door het tijdstip en de locatie gaat er direct een lampje branden, het klopt niet. De fotograaf geeft in het groepsgesprek zijn bevindingen door. Één van de fotografen staat nog bij de laatste autobrand, hij geeft direct de informatie van de achtervolgende fotograaf Roland Heitink door aan de daar nog aanwezige politie. De agent kan op dat moment mee luisteren met het groepsgesprek. Redactielid Dylan geeft de straatnamen van de live locatie door. Fotograaf Melvin spoed zich in dezelfde richting. De politie geeft het door aan de meldkamer. Ondertussen schiet het verdachte voertuig met ruim 70(!) kilometer per uur over een klinkerweg. Bij een drempel schieten de vonken in het rond. In de volgende bocht wordt een fietser geraakt. Deze weet er wonderwel zonder kleerscheuren vanaf te komen. De fotograaf kan geen risico nemen, via de stoep ontkomt het voertuig. Door het groepsgesprek waar politie inmiddels ook in zit komen politie eenheden erg dichtbij, maar kan niet voorkomen dat de verdacht(en) ontsnappen helaas.

Informatie delen
De fotografen gaan naar de dichtstbijzijnde politie-eenheid. Ze staan direct vrijwillig de dashcambeelden af en geven een uitgebreide getuigen verklaring. Ze balen dat de pyromanen niet gepakt zijn. Samen met de politie blikken ze terug op een korte maar heftige tijd. De volgende dag zijn de beelden van die nacht op alle media te zien, veel mensen spreken hun schande uit over wat er gebeurd is. Regionale en landelijke mediabedrijven trekken naar Arnhem om beelden te maken bij daglicht. De autobranden worden groot uitgemeten in de media. Arnhem wordt overspoeld met de beelden en informatie. Fotograaf Timo wordt ochtends wakker en leest de gesprekken terug. Ook hij besluit om foto’s te maken van het onderzoek bij daglicht.
(Printscreen: Google.nl)

Brand maar geen nieuwsitem
In de tweede nacht staan er 3 fotografen aan de rand van Arnhem. Netjes de anderhalve meter afstand vanwege het coronavirus in acht nemend. Politie komt langs en spreek

t hun dank nogmaals uit voor de hulp tijdens nacht ervoor, dit is ook al telefonisch gedaan door de communicatieafdeling eerder op de dag. Het is erg rustig in Arnhem, maar er rijdt wel veel politie rond. Net op het moment dat er niks lijkt te gebeuren wordt er een buitenbrand gemeld. De fotografen spoeden zich richting de locatie. Daar aangekomen blijkt een plantenbak in brand te staan. Vermoedelijk is deze aangestoken. Wij maken de keuze om dit niet te melden op onze website. Bij het wegrijden zien wij een verdacht voertuig. Dit wordt direct doorgebeld naar de politie, de politie handelde snel en liet ons snel weten dat het in orde was.

Wel of niet delen
Intern wordt er overleg gepleegd, wat te doen met al deze autobranden? Moeten we dit blijven vastleggen en delen? Of moeten we dit negeren? In het verleden hebben wij hier ook over nagedacht. De praktijk leert dat beide keuze’s voor en tegens hebben. Een pyromaan kan verschillende redenen hebben. Media aandacht is er één van. Voor nu hebben wij besloten om door te gaan met beeld maken. Voor onze fotografen zijn dit inkomsten, maar ook zijn het de ogen en oren van de stad in de nacht. Ze helpen waar nodig, soms zijn zij zelfs de ogen van politie. Bij vele ongevallen hebben onze fotografen ook eerste hulp verleend tot de reguliere hulpdiensten het overnamen of hebben zij meerdere reanimaties uitgevoerd.

Mochten wij ‘s nachts geen beelden maken, wordt er ‘s ochtends door de andere media zelf beelden gemaakt. Hierdoor komt het alsnog in het nieuws. Ook worden amateurbeelden opgestuurd. De pyromaan zal waarschijnlijk, mede door deze redenen, door blijven gaan met zijn daden, dus ook door gaan wanneer wij in de nacht niet ter plaatse komen. Hoe vervelend dat ook is. Het feit blijft dat het iets groots is wat de stad Arnhem in zijn greep houdt, en dus is het nieuws.

Woensdag op donderdagnacht
De fotografen, die wederom staan te “posten” in Arnhem, zijn voorbereid op de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 april. De dashcams staan weer aan. De camera’s staan klaar. De politie weet waar de fotografen staan. Wederom gaan de pagers af. Een voertuigbrand, onder een flat staat een auto in brand. De brandweer rijdt aan. Vanaf de post positie zijn de fotografen snel ter plaatse. Een van de fotografen geeft direct door wat hij ziet. De brandweer staat aan de “verkeerde” zijde. Één van de andere fotografen wenkt ze en begeleid ze naar brand. Niet veel later staat er weer een auto in brand. Nu op een parkeerplaats en vervolgens ook nog een container tegen een woning. De fotograaf, die samen met de politie naar het incident rent, ziet dit. Hij bedenkt zich geen moment en schopt de brandende container weg van de woning. Hierdoor wordt er veel leed van een vermoedelijke woningbrand voorkomen. Hierna gaat hij pas verder met zijn werk; foto’s maken. Hij heeft nu misschien een minder mooi plaatje, maar hij heeft gedaan wat goed was en daarmee erger leed weten te voorkomen. Later in de nacht gaat ook een matras in rook op.

Het is donderdagavond 23 april, ook die nacht gaat een busje in vlammen op, deze keer om 03:30 uur. Dit is de tiende autobrand in zeer korte tijd. Arnhem wordt geteisterd door de autobranden. De politie krijgt meerdere meldingen over verdachte situaties. De burgemeester van Arnhem, de heer Marcouch, spreekt schande over de branden.

Van Arnhem naar Elst, naar Arnhem, naar Huissen
Het is vrijdagochtend 24 april 05:40 uur. Fotograaf Dylan, uit de regio Lingewaard ligt te slapen. Zijn pager gaat, voertuigbrand in Elst. Hij kleedt zich snel aan en spoedt naar de locatie. Hier is de brandweer nog druk met blussen. De vlammen zijn al verdwenen, een uitgebrand busje is de stille getuige van wat er gebeurd is. Ook hier wordt brandstichting niet uitgesloten, een verband met de branden in Arnhem wordt onderzocht. In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 april gaat er weer een auto in vlammen op in Arnhem. Wederom wordt er hard gezocht naar de dader(s). 40 minuten later is er in Huissen een autobrand. Hier blijken twee voertuigen in brand te staan. Ook hier wordt brandstichting niet uitgesloten. De gemeentegrens met Arnhem is amper een kilometer verder.

Lastige situatie
Onze fotografen blijven zich inzetten in weer en wind, om de mensen thuis het nieuws te verschaffen, ook in tijden van Corona. Wij helpen de hulpdiensten waar het kan en wanneer de situatie dit toelaat. Voor meerdere fotografen is “media” het hoofdberoep, hiermee moeten zij hun boterham verdienen. Wij hopen dat de pyromaan snel stopt, maar nog liever zo spoedig mogelijk opgepakt wordt en daarmee de branden stoppen.

In deze tijden willen wij nog graag één ding zeggen:

Houdt uw oren en ogen goed open, blijf gezond en meldt verdachte situaties direct bij de politie via 112.

Team GelreNieuws