Explosie bij brand hijskraan A50: wonder dat er geen doden zijn gevallen - GelreNieuws.nl

Explosie bij brand hijskraan A50: wonder dat er geen doden zijn gevallen

Geplaatst op 20 juni 2020, om 16:35 uur

ARNHEM – Bij de felle brand van de hijskraan vrijdag aan het einde van de middag heeft er een explosie plaatsgevonden. Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen, melden diverse hulpverleners desgevraagd aan GelreNieuws.

Rond 17.00 wordt de brandweer gebeld voor de brand. De machinist reed met zijn hijskraan in de richting van Arnhem, toen zijn collega die achter hem reed opbelde dat er rook bij de banden vrijkwam. Direct is de hijskraan aan de kant gezet, waarna bleek dat een vastgelopen remschijf de oorzaak was. Met twee brandblussers is nog geprobeerd om de brand te doven. Dat leek in eerste instantie gelukt, maar kort daarna sloegen de vlammen om zich heen. Na ruim een kwartier stond de gehele telekraan in lichterlaaie. Er kwam een enorme hitte vrij en rookwolken waren van veraf te zien.

Op dat moment reed er een bestelbus op de parallelweg van de A50, de Apeldoornseweg. Ineens was er een enorme explosie door een velgenring die geklapt bleek te zijn. Op dat moment was de A50 richting Apeldoorn, de tegenovergestelde richting, nog open en reed er veel verkeer over de snelweg. Tevens waren er tientallen mensen op de Apeldoornseweg die zaten te kijken naar de brand. De velgenring bleek daar overheen te zijn gevlogen en klapte ruim 50 meter verderop tegen de zijkant van de witte bestelbus. De schuifdeur lag eraf en er zat een enorme deuk in de rest van de zijkant van de bus. In het voertuig zaten een man en een vrouw. Beiden waren na de explosie compleet in shock, maar ongedeerd. Ze werden in eerste instantie opgevangen door een omstander, waarna de hulpverleners arriveerden bij hen. Ondertussen werd er met man en macht gewerkt om de hijskraan te blussen.

In juni 2019 ging het wel goed mis door een soortgelijke incident in het Groningse Hoogkerk. Hierbij explodeerde een velgenring van een shovel. Daar heeft de brandweer een leerfilm over online gezet.

Zie ook:

FOTOSERIE: Berging uitgebrande hijskraan A50

Telekraan in de brand op A50: snelweg dicht

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com