Schapen illegaal geslacht op boerderij: mensen mochten schapen zelf doden

Geplaatst op 25 juni 2020, om 16:30 uur

BETUWE – Op een boerderij in de Betuwe hebben rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag een geïmproviseerde slachtplaats en een grote hoeveelheid resten van schapen en geiten aangetroffen.

De NVWA doorzocht het bedrijf in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar het illegaal slachten van schapen. De rechercheurs hebben vermoedelijke slagerswerktuigen in beslag genomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De agrarisch ondernemer wordt ervan verdacht particulieren de gelegenheid te bieden om de schapen die zij bij hem kopen ter plekke te slachten. Dat is niet toegestaan. Een houder mag een schaap alleen buiten het slachthuis slachten voor eigen huishoudelijke consumptie. Het dier moet dan vooraf worden bedwelmd en worden gedood door een persoon die beschikt over een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid. In alle andere gevallen moet een schaap geslacht worden in een erkend slachthuis.

Risico illegale slacht
De NVWA ziet erop toe dat slachten op een juiste manier gebeurt. Daarbij wordt onder meer gekeken of dieren geschikt zijn voor de slacht, of de dierenwelzijnregels in acht worden genomen, of er hygiënisch wordt gewerkt en of het vlees geschikt is voor menselijke consumptie. Wanneer er illegaal wordt geslacht, is er geen toezicht. Daardoor ontstaan er risico’s voor de voedselveiligheid en het dierenwelzijn. De NVWA adviseert consumenten daarom alleen vlees te kopen via de reguliere kanalen.

Misdrijf
In maart van het vorig jaar heeft de NVWA-IOD ook een ander bedrijf in de Betuwe doorzocht vanwege een verdenking van het illegaal slachten van schapen. Dat is een misdrijf. De NVWA neemt signalen daarover zeer serieus en treedt er strafrechtelijk tegen op.

foto boven: Pixabay