Vijf mannen aangehouden voor gedwongen prostitutie

Geplaatst op 24 juni 2020, om 09:05 uur

ARNHEM/TIEL – In een onderzoek naar mensenhandel en gedwongen prostitutie heeft de politie Oost-Nederland de afgelopen tijd vijf verdachten aangehouden, zo meldt de politie. De verdachten kwamen uit onder andere Arnhem en Tiel.

Het team mensenhandel kwam de verdachten op het spoor nadat slachtoffers hulp in wisten te schakelen. Twee hoofdverdachten worden ervan verdacht twee vrouwen (23 en 42 jaar) in een periode van ongeveer 4 maanden te hebben uitgebuit door ze gedwongen te laten werken in de prostitutie. Dat gebeurde in verschillende hotels en woningen in Nederland.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De hoofdverdachten zijn 34 en 24 jaar oud en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. Zij hebben door middel van geweld en bedreiging met geweld twee vrouwen uitgebuit in de prostitutie. Drie medeverdachten zijn een man van 38 uit Arnhem en twee mannen van 42 en 52 uit Tiel. De verdenkingen betreffen mensenhandel en fraude met betaalmiddelen. De zaak kwam aan het rollen toen een van de slachtoffers in augustus 2019 in Zwolle wist te vluchten en zo hulp kon inschakelen. Niet veel later meldde ook het andere slachtoffer zich bij de politie. Ook kreeg het onderzoeksteam informatie van klanten. Daarop is een intensief onderzoek gestart en zijn de slachtoffers direct uit het circuit gehaald.

Vanuit hotels en woningen
De vrouwen werkten vanuit verschillende hotels in Nederland en vanuit enkele woningen. De verdachten boekten hotelkamers zonder te beschikken over een eigen betaalkaart. Naar aanleiding van meldingen van de rechtmatige eigenaren kwamen hotels erachter te zijn gedupeerd door de verdachten. Enkele hotels heeft hebben hiervan aangifte gedaan.

De twee hoofdverdachten zitten nog vast, de drie medeverdachten zijn na verhoor heengezonden. Zij zijn nog wel verdachten in het onderzoek.