Boeren in gesprek met Vollenbroek in Nijmegen

Geplaatst op 8 juli 2020, om 03:37 uur

NIJMEGEN – Ongeveer 100 boeren zijn dinsdagavond van de Achterhoek naar Nijmegen gereden om een brief af te geven aan Johan Vollenbroek.

De boeren wilde eerder langs de woning van Vollenbroek, maar dat accepteerde de politie niet. Bij de Overtoom zijn ze van de snelweg afgehaald. Vollenbroek kwam daar zelf naar toe om de brief in ontvangst te nemen. Onder streng toezicht van de politie mochten tien boeren te brief overhandigen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Vollenbroek kaartte de stikstofproblematiek aan bij de Raad van State. Hij wordt door de boeren gezien als aanstichter van de problemen.

Inhoud van de brief
“Beste heer Vollenbroek,

Het spijt ons dat het zover heeft moeten komen dat wij deze brief bij u moeten afleveren. Mede door u wordt de agrarische sector in een hoek gedreven, die wij niet willen. We worden door u en de politiek monddood gemaakt. Vele bedrijven en aanverwante industrie zullen omvallen door alle maatregelen, terwijl zij niets fout hebben gedaan en naar de letter van de wet hebben gehandeld.

Wij snappen dat er iets aan het stikstofprobleem moet worden gedaan. De landbouw heeft al heel veel gedaan en zal nog veel doen. Maar het kan niet zo zijn dat de minister op de stoel van de ondernemer gaat zitten.

Zoals wij het begrijpen, wilt u het liefst weer terug naar de Ot en Sien-landbouw. Dit echt niet meer realistisch. Wij kunnen dan niet meer alle mensen van voedsel voorzien en bovendien wordt het voedsel dan onbetaalbaar voor het grootste deel van de bevolking. Nu zijn andere sectoren eerst aan zet om wat aan het stikstofprobleem te doen. Wij kunnen op dit moment niet veel meer. De financiële reserves zijn op en wij kunnen niet meer concurreren met omringende landen.

Nederland loopt voorop wat kennis betreft en heeft boeren nodig voor een veilige voedselvoorziening, voor natuur, onderhoud en werkgelegenheid. Wat u en de overheid vergeten, is dat wij alleen kunnen boeren met gezonde lucht en goede grond. En dat wij met onze gewassen juist ook een bijdrage leveren aan de schone lucht. Als dit zo doorgaat, bereiken wij met zijn allen niets.

Wij boeren zijn het zat en laten ons op deze manier niet meer onder druk zetten! Wij zijn hardwerkende mensen, die op deze manier voor onze rechten opkomen!

Namens alle boze en teleurgestelde boeren in Nederland.”

foto’s: Dylan Jünemann/Persbureau Heitink