Demonstreren met landbouwvoertuigen in Nijmegen verboden

Geplaatst op 11 juli 2020, om 22:16 uur

NIJMEGEN – Het demonstreren met landbouwvoertuigen is per direct verboden in Nijmegen. Dit laat Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, weten. Aanleiding daarvoor zijn enkele incidenten eerder deze week. Het verbod is tot maandag 20 juli van kracht.

De gemeente geeft als reden aan dat een groep boeren dinsdag vanuit de Achterhoek op bezoek wilde gaan bij stikstofactivist Johan Vollenbroek. De politie stond hen niet toe om met tractoren Nijmegen in te trekken en regelden een afspraak op een parkeerterrein in Lent. Twee dagen later reden meerdere tractoren vanuit Brabant naar Nijmegen, waarbij de politie niet toestond dat de voertuigen Nijmegen in reden.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Risico voor de veiligheid
Bruls trekt nu een streep: “Demonstreren op zich is en blijft in Nijmegen, mits tijdig gemeld en overlegd, gewoon toegestaan.” Zo zegt Bruls bij Omroep Gelderland. “Maar dergelijke onverwachte acties, waarbij zeker die van donderdagavond en vrijdagnacht geen duidelijk demonstratiedoel hadden, brengen een risico voor omwonenden met zich mee en belemmeren de doorgang voor hulpdiensten, zodat er feitelijk een gevaar voor de gezondheid kan ontstaan.”

Ook is de verkeersveiligheid in het geding. Ik heb daarom besloten het gebruik van landbouwvoertuigen bij demonstraties in Nijmegen nu even niet meer toe te staan.”, sluit Bruls af.