Woning onveilig en gevaarlijk: bewoners door gemeente pand uitgezet

Geplaatst op 7 juli 2020, om 13:11 uur

ANGEREN – De bewoners van een pand aan Zahnstraat in Angeren hebben vanmorgen hun huis op last van de gemeente moeten verlaten. ‘De woning levert in de huidige staat een gevaar op voor de gezondheid en de veiligheid van de bewoners en hun omgeving’, zo laat de gemeente weten.

De actie is het gevolg van een last onder bestuursdwang die het college van burgemeester en wethouders in september 2019 oplegde. Bij controles constateerde de gemeente onder meer dat de elektrotechnische installatie, de constructie en de brandveiligheid van de woning niet in orde waren. Bovendien leverden de rommel op het perceel en het aanwezige ongedierte gezondheids- en veiligheidsrisico’s op. In aanloop naar de actie van vandaag heeft de gemeente alles in het werk gesteld om de bewoners ertoe te bewegen om de mankementen te verhelpen dan wel om een ander verblijf te zoeken. Dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. De bewoners gaven aan geen contact te willen met de gemeente.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Structurele oplossing
Toen de gemeente zich vanmorgen aan de voordeur meldde, kwam er geen reactie van de bewoners. Een woordvoerder van de politie heeft contact gekregen met de bewoners en hen ertoe bewogen het huis te verlaten. Zij verblijven op een locatie die de gemeente tijdelijk voor hen heeft geregeld. Daar wordt ook zorg aangeboden. In overleg met de bewoners wordt zo snel mogelijk naar een structurele oplossing gezocht.

Burgemeester Josan Meijers kijkt met tevredenheid terug: “Ik ben blij dat de actie van vanmorgen rustig is verlopen en vooral dat de bewoners nu veilig zijn. We staan de mensen bij met advies en met zorg.” De gemeente heeft direct de noodzakelijke maatregelen genomen om de veiligheid van de woning en omwonenden te waarborgen; het gas en de elektra van de woning zijn afgesloten en instabiele bomen worden verwijderd. Wat er met de woning gebeurt, is op dit moment niet duidelijk.

De bewoners blijven eigenaar van het perceel en de woning in Angeren, zo sluit de gemeente af in hun persbericht.

foto’s: Timo Bouman / Persbureau Heitink