FIOD neemt 11 miljoen illegale sigaretten in beslag bij Nijmegen

Geplaatst op 20 augustus 2020, om 15:03 uur

NIJMEGEN– Na informatie van de Belgische douane heeft de FIOD op woensdagavond op een bedrijventerrein in de omgeving van Nijmegen ruim 11 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. In een loods stonden 31 pallets met in plastic verpakte sloffen sigaretten. Er is niemand aangehouden.

Als deze sigaretten op de Nederlandse markt terecht waren gekomen, zou een bedrag van circa drie miljoen euro aan accijns zijn ontdoken. Alle sigaretten zijn inmiddels afgevoerd en worden vernietigd. De FIOD doet onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude
Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten en tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. OM, Douane en FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt af te pakken.