Agenten die ontsnapte tbs’er doodschoten gaan vrijuit - GelreNieuws        

Agenten die ontsnapte tbs’er doodschoten gaan vrijuit

Geplaatst op 8 september 2020, om 16:31 uur

OCHTEN – De agenten die op zondag 1 maart in Ochten een ontsnapte TBS-er op zijn vlucht doodschoten, worden niet strafrechtelijk vervolgd. De TBS-er werd dodelijk getroffen door één van de schoten. Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de agenten volgens de ambtsinstructie hebben gehandeld.

De TBS-er ontsnapte die middag samen met een andere gedetineerde uit Forensisch Psychiatrisch Centrum ‘De Kijvelanden’ in het Zuid-Hollandse Poortugaal. Ze bedreigden eerst met een mes en een vuurwapen een personeelslid en gijzelden buiten de TBS-kliniek een taxichauffeur. Door snel optreden van de opsporingsdiensten kon het taxibusje waarin de mannen zaten worden getraceerd op de snelweg A15. Toen het ontsnapte tweetal doorkreeg dat de politie hen op de hielen zat, vluchtten ze de taxi uit en renden een industrieterrein op. Eén van de mannen schoot daarbij meerdere keren gericht op agenten. De politie schoot daarop terug waardoor de schutter dodelijk getroffen werd. Achteraf bleek dat de man een wapen met knalpatronen gebruikt had en geen echt vuurwapen.

Rijksrecherche
Er is door de Rijksrecherche uitgebreid onderzoek gedaan naar het schietincident. De betrokken agenten zijn gehoord en er is gesproken met getuigen. Dat is standaard het geval als agenten hun dienstwapen hebben gebruikt. De situatie op het industrieterrein was tijdens het vuurgevecht zeer hectisch en levensbedreigend voor de agenten. Gezien de snelheid waarop de gebeurtenissen elkaar opvolgden, was het voor de politie niet mogelijk om naar een ander middel dan hun vuurwapen te grijpen om de ontsnapte TBS-er te stoppen.

Alle betrokkenen zijn inmiddels van deze beslissing op de hoogte gebracht.