Opnieuw corona-brandhaarden in Nijmegen: twee cafés op slot

Geplaatst op 10 september 2020, om 21:04 uur

NIJMEGEN Op basis van bron- en contactonderzoek uitgevoerd door GGD Gelderland-Zuid, heeft Hubert Bruls als voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid besloten om de Nijmeegse cafés TweeKeerBellen en Bascafé direct te sluiten in het kader van de volksgezondheid.

Deze onmiddellijke maatregel is genomen nadat een aantal bezoekers positief is getest op het coronavirus COVID-19. Bij TweeKeerBellen gaat het vooralsnog om 11 bezoekers en bij Bascafé om 17 bezoekers. Deze besmettingen zijn direct te herleiden naar deze cafés. Het is nog niet bekend of er ook werknemers van de cafés besmet zijn.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Vanaf vrijdag 11 september worden de registraties van bezoekers van TweeKeerBellen en Bascafé verder onderzocht en gebruikt bij het bron- en contactonderzoek van de GGD. Mensen die in de periode van 1 september t/m 10 september één of beide cafés bezocht hebben, worden dringend verzocht om bij klachten direct thuis te blijven en een afspraak te maken om zich te laten testen. Dit kan via 0800-1202. Klachten die passen bij corona zijn verkoudheidsklachten (zoals loopneus, hoesten, keelpijn), benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van geur- en/of smaak.

Nadere maatregelen
De komende dagen wordt er door politie en boa’s van de gemeente Nijmegen extra gecontroleerd bij horecagelegenheden, specifiek tijdens nachtelijke uren. Er zal een verder onderzoek komen in Nijmeegse horeca om meer duiding te krijgen over wat aan de hand is of kan zijn. Ook zal er op korte termijn met horeca via Koninklijke Horeca Nijmegen gesproken worden over de ontstane situatie. Ten tweede gaan we meer specifiek communiceren met studenten en onderwijsinstellingen, zoals HAN en Radboud: de verantwoordelijkheid ligt immers niet alleen bij horecaondernemers, maar ook bij de studenten/horecabezoekers. Op basis van de uitkomsten van al deze zaken wordt een besluit genomen over nadere stappen.