VIDEO: Grote illegale sigarettenfabriek opgerold: 13 mannen aangehouden

Geplaatst op 7 oktober 2020, om 21:11 uur

WEST-BETUWE – De FIOD heeft woensdag een illegale sigarettenfabriek opgerold in de gemeente West Betuwe. In een loods werd een volledig ingerichte fabriek aangetroffen met een productielijn voor sigaretten. Er zijn dertien mannen uit Oost-Europa aangehouden. Alle machines en grondstoffen worden afgevoerd en vernietigd.

Ook zijn in het buitenland 18 miljoen illegale sigaretten aangetroffen die vermoedelijk in illegale Nederlandse fabriek waren geproduceerd. Eveneens is informatie gedeeld via Europol dat leidde naar de fabriek. De illegale fabriek was in bedrijf toen de FIOD binnenkwam. Binnen stonden dozen met 3,6 miljoen sigaretten en 32.000 kilo tabak, verpakkingsmateriaal, vloeipapier, filters en lijm. Vermoedelijk werden per dag één miljoen sigaretten geproduceerd. Als deze sigaretten op de Nederlandse markt zouden zijn afgezet, dan was de Nederlandse Staat ongeveer zes miljoen euro aan accijns misgelopen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude
Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten en tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat.

Het OM, Douane en FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt af te pakken.

foto’s: FIOD