Er is sneeuw op komst! - GelreNieuws        

Er is sneeuw op komst!

Geplaatst op 5 januari 2021, om 14:14 uur

REGIO – Er is sneeuw op komst! Aanvankelijk valt morgen wat regen en natte sneeuw, maar later op de dag neemt de neerslagintensiteit en daarmee ook de kans op sneeuw vanuit het oosten toe. Het is nog even de vraag hoe goed het blijft liggen, maar vooral in de oostelijke delen van het land is morgenavond kans op sneeuwpret. Langs de oostgrens kan een sneeuwdek van ruim drie centimeter dik ontstaan.

De afgelopen dagen was het al behoorlijk koud met maximumtemperaturen van een graad of 3 en een koude wind. Neerslag viel meestal in de vorm van regen, maar regionaal werd al natte sneeuw waargenomen.

Ook vanmiddag wordt het slechts 2-3 graden en door de stevige noordoostenwind voelt het aan als -2 graden. Neerslag valt in vrijwel het hele land als (mot)regen. Alleen in Limburg kan er soms wat natte sneeuw tussen zitten.

Sneeuw op komst – Morgen toenemende kans op sneeuw
Morgenochtend is het op de meeste plaatsen droog. Alleen in het zuidoosten valt mogelijk al wat lichte regen of natte sneeuw. In de middag neemt vanuit het noordoosten de neerslagkans toe. Daarbij stijgt ook de kans op (natte) sneeuw. De maxima komen uit tussen 1 graad in het oosten en 3 graden in het westen.

Morgenavond valt in de westelijke helft van het land een mix van regen en natte sneeuw. In het de oostelijke helft valt (natte) sneeuw bij temperaturen rond of net boven het vriespunt.

Waar ontstaat een sneeuwdek?
De beste kansen op het ontstaan van een mooi sneeuwdek zijn voor de Limburgse heuvels en de gebieden langs de oostgrens. Dit zijn het oosten van Groningen en Drenthe, Twente, de Achterhoek en Limburg. Ook iets hoger gelegen gebieden, zoals de Sallandse Heuvelrug en de Veluwe maken kans op een witte wereld.

Als de intensiteit van de neerslag nog iets hoger uitpakt wordt het oost van de lijn Groningen – Zwolle – Ede – Eindhoven overal wit.

Ook donderdag nog wat sneeuw
In de nacht naar donderdag en donderdagochtend valt landinwaarts nog steeds (natte) sneeuw. Later op de dag gaat de neerslag op veel plaatsen weer over in (mot)regen.

De dagen daarna is het overwegend droog. Overdag wordt het een graad of 2 en in de nachten vriest het op grote schaal. Ook is er grote kans op mist.