Forse waarschuwing voor extreem weer vanwege verwachte sneeuwval - GelreNieuws.nl

Forse waarschuwing voor extreem weer vanwege verwachte sneeuwval

Geplaatst op 5 februari 2021, om 21:34 uur

foto: Charles MollGELDERLAND – Zaterdag tegen het einde van de avond bereikt een fors neerslaggebied Nederland en het zal hierbij snel in Gelderland fors gaan sneeuwen. Het KNMI geeft daarom dan ook vanaf zondagnacht 00:00 uur code oranje uit vanwege de verwachte extreme weersomstandigheden. Ook de ANWB waarschuwt om zondag niet de weg op te gaan.

Zaterdag om 20:00 uur begint de waarschuwing van het KNMI met code geel. Deze gaat om middernacht al snel over in code oranje vanwege de extreme weer. Deze zondag is het namelijk ronduit winters met op uitgebreide schaal erg veel sneeuw. In Gelderland wordt een pak sneeuw tot mogelijk tientallen centimeters verwacht. De temperatuur is tijdens sneeuwval -2 tot -5 graden. In combinatie met een stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht, waardoor de sneeuw kan opwaaien en er sneeuwduinen ontstaan. De stevige oostenwind neemt later iets in kracht af, maar het blijft ijzig koud met een gevoelstemperatuur rond -10 graden. Ook zijn nog hoge sneeuwduinen mogelijk.

Waarschuwing ANWB
In het hele land kunnen zondag de wegen spekglad worden, zo waarschuwt de ANWB. Zij raden daarom ook af om te weg op te gaan, tenzij het echt noodzakelijk is. Omdat mensen vanwege de avondklok minder op de weg zitten duurt het langer voor het strooizout is ingereden, hierdoor is er meer kans op gladheid voornamelijk tijdens de ochtenduren.

Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er is kans op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn, zo wordt gemeld. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com