Weeralarm afgegeven voor zondag: Ga niet de weg op tenzij noodzakelijk

Geplaatst op 6 februari 2021, om 12:47 uur

GELDERLAND – Zondag is er voor het hele land, en dus ook Gelderland, een weeralarm (code rood) van kracht voor sneeuw in combinatie met veel wind en lichte tot matige vorst. Alle niet strikt noodzakelijke reizen worden afgeraden.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Zaterdagavond gaat het in het zuiden sneeuwen, in het zuidoosten is ook ijzel mogelijk. Komende nacht en zondag overdag breidt de sneeuw zich noordwaarts uit over de rest van het land. Door de stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 m, en is het voor het gevoel snijdend koud.

In totaal valt er op veel plaatsen ongeveer 10 cm, in het (zuid)oosten lokaal 15 cm. In het noorden van het land en in Zuid-Limburg valt 2-5 cm. De meeste wind staat in de noordelijke helft van het land. In de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer komen zware windstoten voor van 75-90 km/u.

Mede hierdoor heeft het KNMI code rood afgekondigd, wat inhoudt dat er een weeralarm actief is. Daarom worden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden.