Journalisten belaagd door supporters De Graafschap in Doetinchem

Geplaatst op 8 mei 2021, om 14:00 uur

DOETINCHEM – Afgelopen nacht, de nacht van vrijdag op zaterdag, zijn journalisten belaagd en mishandeld door supporters van voetbalclub De Graafschap. Een persfotograaf raakte hierbij lichtgewond. Het is het zoveelste incident in korte tijd tegen journalisten in Nederland.

Verslaggevers van meerdere omroepen vertrokken nadat zij belaagd werden, één persfotograaf raakte lichtgewond toen supporters naar hem toe rende en hem mishandelde. De persfotograaf raakte lichtgewond toen hij zichzelf en zijn apparatuur wilde beschermen.

Filmbeelden bekeken
De politie Oost-Nederland onderzoekt de gedragingen van De Graafschap-supporters tegen de journalisten, zo meldt de woordvoerder. Agenten gaan onder meer praten met de stewards die waren ingezet om de terugkeer van de spelers uit Amsterdam in goede banen te leiden, zo meldt de politie tegen Omroep Gelderland. Daarnaast zullen filmbeelden ook worden bekeken om vast te stellen wat er precies is gebeurd.

De fotograaf, die werkt voor GelreNieuws en Persbureau Heitink, gaat aangifte doen van mishandeling. Hij raakte lichtgewond door het voorval aan onder andere zijn hand.

Vaker aanvallen op journalisten
De afgelopen maanden waren journalisten en fotografen meerdere keren doelwit van geweld. Zo werden journalisten belaagd door kerkgangers in Urk en Krimpen aan den IJssel toen ze verslag wilden doen van drukbezochte kerkdiensten.

Vorige maand werd een persfotograaf met zijn vriendin aangevallen in Lunteren. Ze werden in hun auto door een shovel de sloot in geduwd. Het Genootschap van Hoofdredacteuren noemde dat “een nieuw dieptepunt in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen.”

foto boven Persbureau Heitink: Still uit opgenomen video