Mandy (20) overleden na vreselijk ongeluk met paard

Geplaatst op 21 augustus 2021, om 15:19 uur

ARNHEM – Een grote schok voor de familie, vrienden en andere bekenden van Mandy Huiskens. Zij overleed op 20-jarige leeftijd na het testen van een nieuw paard voor de manege van Bio Vakantieoord in Arnhem. Mandy viel, raakte zwaargewond en overleed vijf dagen later in het ziekenhuis.

Frans Wientjes, directeur van Bio Vakantieoord in Arnhem, praat met een gebroken stem als hij met dagblad De Gelderlander praat, zo vertellen ze. “Formeel was het natuurlijk een bedrijfsongeval. Inmiddels ook onderzocht door de arbeidsinspectie. Maar verdorie. Mandy, 20 jaar pas. Vrijwilligster ook nog een keer. Woorden schieten te kort om dit leed, voor ons, maar vooral ook voor haar familie en vrienden, te beschrijven.” Zegt hij bij De Gelderlander.

Mandy was bezig met een studie paardenhouderij bij onderwijsinstituut Aeres. Zij was begonnen als stagiaire bij de Bio Vakantieoord en is daarna verder gegaan bij de manege als vrijwilligster. Zij ging daarom vorige week donderdag op pad om in de buurt van Enschede een nieuw paard voor de manege van Bio Vakantieoord te bekijken. Zij deed dit samen met een instructrice van de manege. Nadat het gedrag van het paard, in de stal en op de poetsplaats, was getoetst, liet de eigenaresse de gangen van het dier zien. Dit leek allemaal heel positief en in orde, want het paard bleef rustig. Daarna was het de beurt aan de afvaardiging van de Bio-manege om het paard zelf te testen. Mandy liet weten als eerste op het paard te willen rijden. De instructrice stemde toe. Mandy was namelijk een ervaren ruiter, aldus De Gelderlander.

Paard schrok van motor
De eerste minuten veliepen prima, het dier toonde zich rustig en betrouwbaar, tot hij opeens schrok van een motor. Het paard maakte en zijsprongetje waardoor Mandy uit balans raakte. Na een paar galopsprongen viel ze van het paard en raakte het hekwerk van de buitenbak, waarna ze op de grond bleef liggen. Direct werden de hulptroepen opgetrommeld en is Mandy per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De directeur liet bij De Gelderlander weten in eerste instantie nog hoop te hebben nadat hij het hoorde, “dan denk je niet meteen aan het ergste”. Zo verklaard hij. “Maar dinsdag, nog voor we met alle medewerkers bij elkaar zouden komen, hadden we het bericht ontvangen dat Mandy het niet zou redden.”

Shooters blijft gesloten
Bij Shooters is het verdriet ook groot, zo schrijft de Arnhemse cocktailbar op hun Facebookpagina. “Shooters is een plek waar Mandy kind aan huis was. Al ver voordat ze bij ons kwam werken. Wij zullen vanwege haar overlijden voorlopig gesloten zijn. Zaterdag 28 augustus openen wij onze deuren weer”. Voor vanavond (21 augustus) geldt een uitzondering. Dan ontvangt het team van Shooters alle vaste klanten en vrienden van Mandy, waarbij de bezoekers het condoleanceregister kunnen tekenen, een boodschap achterlaten en steun zoeken bij elkaar.

Mandy overleed afgelopen dinsdag in de bloei van haar leven in de loop van de middag in het ziekenhuis. Ze werd maar 20 jaar oud.