Zeker 19 katalysatoren gestolen in Rheden/Doesburg: ‘reparaties van 1600 euro’ - GelreNieuws.nl

Zeker 19 katalysatoren gestolen in Rheden/Doesburg: ‘reparaties van 1600 euro’

Geplaatst op 17 augustus 2021, om 13:03 uur

DOESBURG – In de nacht van zondag op maandag zijn er in de omgeving van de Kraakselaan in Doesburg meerdere katalysatoren onder auto’s vandaan gestolen. De politie startte maandag hiervoor een buurtonderzoek. In de omgeving van Doesburg/Rheden zijn in korte periode al zeker 19 katalysatoren gestolen. De reparatiekosten lopen al snel op richting de 1600 euro per auto, zo meldt de politie.

In de omgeving van de Kraakselaan zijn meerdere agenten maandagmiddag huis aan huis gegaan voor het buurtonderzoek. Bij tenminste vier auto’s zijn die nacht de katalysators onder de auto’s vandaan gehaald. Deze mensen hebben aangifte gedaan bij de politie. Tenminste één van de auto’s stond op de Kraakselaan, maar ook één op de Emmastraat. Beide voertuigen zijn later op de dag afgesleept door een bergingsbedrijf.

Autobedrijf
Bij een autobedrijf aan de Dorpsstraat in Rheden zijn recent ook nog veel katalysatoren gestolen, zo meldt de politiewoordvoerder. In totaal zijn hier ook 15 gestolen bij dit bedrijf. Dit maakt het totaal op zeker 18 katalysatoren. Het schadebedrag loopt met deze gestolen katalysatoren al snel richting de 30.000 euro

3 minuten
Omwonende vertellen dat ze niks hebben meegekregen wat er bij de auto is gebeurd. Één van de getroffen personen vertelde dat de reparatiekosten al snel oplopen naar de 1600 euro gaan. De politiewoordvoerder bevestigde dit. Zij gaf ook aan dat de politie de daders heel graag wil aanhouden, maar daarvoor wel afhankelijk zijn van alerte buurtbewoners. “De daders hebben drie tot vijf minuten nodig om die katalysator onder de auto uit te halen. Om ze snel te kunnen pakken zijn wij afhankelijk van mensen die bij verdachte situaties direct 112 bellen en eventueel camerabeelden hebben of kunnen maken op dat moment. Ook mensen die beelden hebben via bijvoorbeeld een camerasysteem op hun deurbel verzoeken wij om deze met ons te delen.”

Daders
In de vroege ochtend van maandag 16 augustus rond 1.00 uur kwam er een melding van een verdachte situatie aan de Oranjelaan in Tiel. Daar had een getuige verdachte personen gehoord en gezien. Ze reden weg in een grijze BMW. De betreffende auto werd in de buurt aangetroffen en tot stoppen gedwongen. Hierbij raakte zowel de BMW als het dienstvoertuig beschadigd. Twee personen renden uit de auto. Zij zijn dankzij een politieman die sneller was en inzet van de diensthond aangehouden. Een verdachte man bleef in de auto achter. Alle drie de mannen, 28 en 33 jaar uit Groot Brittannië en een 45-jarige uit Ierland, zijn aangehouden en opgesloten voor nader onderzoek. In hun BMW, voorzien van valse kentekenplaten, troffen we meerdere katalysatoren aan. Tevens 15 valse kentekenplaten. Inmiddels zijn twee aangiften van diefstal van katalysatoren gekoppeld aan deze verdachten.

Het onderzoeksteam ziet overeenkomsten maar ook verschillen tussen de katalysatoren-diefstallen en zijn dus een onderzoek gestart. De katalysators zijn vooral gewild omdat er edelmetalen in verwerkt zijn als platina, en palladium, aldus de politie.

foto’s: Dennis van Bemmel / Persbureau Heitink

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com