80.000 woningen gebouwd in Gelderland: eerste bouwprojecten starten snel - GelreNieuws.nl

80.000 woningen gebouwd in Gelderland: eerste bouwprojecten starten snel

Geplaatst op 16 december 2021, om 18:03 uur

GELDERLAND – In de provincie Gelderland komen de komende jaren 8000 nieuwe woningen bij. De eerste bouwprojecten gaan uiterlijk binnen drie jaar van start, maar waar mogelijk al sneller. Voor 2030 moeten er in totaal 80.000 woningen worden gebouwd. Bekijk hieronder waar de woningen in de komende paar jaren gebouwd gaan worden. Meer dan de helft moet in de categorie ‘betaalbaar’ zijn, zo is de eis voor de subsidies.

Tot 2030 moeten er 80.000 woningen worden bijgebouwd in Gelderland, zo schrijft de provincie op haar website. De subsidieaanvragen worden in meerdere tranches beschikbaar gesteld. Hieronder wordt per gemeente aangegeven hoe veel en waar de woningen gebouwd gaan worden de komende jaren. In totaal gaat het om acht gemeenten die binnenkort een subsidie krijgen van het rijk, ter waarde van 40 miljoen euro. Daarnaast draagt provincie Gelderland ook nog eens 10 miljoen euro bij voor de bouw van nieuwe woningen.

Eerder zijn, in de eerste en tweede tranche van de Woningbouw Impuls (WBI), subsidies toegekend aan Harderweide en Waterfront in Harderwijk, de Veluwse Poort in Ede en Winkelsteeg en het Stationsgebied in Nijmegen voor ruim 4.000 woningen.

Meer dan de helft van de woningen zijn sociale koop- of huurwoningen, waardoor er meer starters en mensen met een middeninkomen in Gelderland een kans op een woning kunnen krijgen. Voor 2022 is er 250 miljoen euro vrijgemaakt voor een vierde tranche van de Woningbouwimpuls. Dit moet de bouw van 40.000 woningen mogelijk maken, zo schrijft de provincie.

Rheden
De gemeente Rheden gaat bijna 800 woningen bouwen in Velp op het terrein waar nu het ziekenhuis Rijnstate gevestigd zit. Het ziekenhuis gaat in 2023 weg en dan kan daar gebouwd gaan worden. Het is de bedoeling dat de komende tien jaar ongeveer 786 woningen worden gebouwd op het ziekenhuisterrein. Ziekenhuis Rijnstate vertrekt in 2023 en als alles meezit kan in de loop van dat jaar met de bouw worden begonnen. In de nieuwe wijk komen veel verschillende soorten koop- en huurwoningen, waarvan minimaal 70 procent in de categorie ‘betaalbaar’ wordt gerealiseerd.

Arnhem|
Ook in de Arnhemse wijk Kronenburg gaan woningen gebouwd worden, in totaal ruim 1200 woningen, zo laat de provincie weten. De woningen worden onder andere gebouwd op plekken waar door sloop van leegstaande kantoorpanden ruimte vrij komt en bouwen bovenop het winkelcentrum. Het gaat over ruim 1200 woningen, waarvan 1100 in Kronenburg en 120 in Vredenburg. Het project is grootschalig en bevat daarnaast ook transformatie van het winkelcentrum Kronenburg, verbetering van verkeersroutes en bereikbaarheid.

Tiel
Op het veilingterrein in Tiel, tegenover het station van Tiel, wordt een nieuwe woonwijk gebouwd met ongeveer 600 woningen voor jong en oud. Het Veilingterrein en de locatie aan de Teisterbantlaan moeten een groene en duurzame inrichting krijgen. Beide projecten maken onderdeel uit van het grotere gebied Spoorzone waar de gemeente de komende tien jaar inzet op de ontwikkeling van in totaal circa 600 woningen.

Apeldoorn Veldhuis
In Apeldoorn gaan wordt in de wijk Veldhuis, wat tussen het Apeldoorns Kanaal, het spoor, de Molendwarsstraat en Molenstraat Centrum, naast station Apeldoorn ligt. Hier worden ongeveer 750 woningen gerealiseren in combinatie met bedrijven, voorzieningen en onderwijsfuncties. De oorspronkelijke bedrijven zijn grotendeels verdwenen.

Apeldoorn Kayersmolen-Noord
In de Apeldoorns wijk Kayersmolen-Noord in Apeldoorn, het gebied tussen de Laan van de Mensenrechten, het Kanaal, de Mezenweg en de Kayersdijk, ten zuiden van het station, worden ongeveer 660 nieuwe woningen gerealiseerd. De ambitie voor Kayersmolen-Noord is een zogenaamd (hoog)stedelijk woonmilieu. Dat betekent een mix van woningen en appartementen met gebouwen van verschillende hoogtes.

Culemborg
Culemborg spant de kroon met ongeveer 1500 nieuwe woningen die er gebouwd gaan worden. De vraag naar woningen in Culemborg is groot en in de stationsomgeving liggen veel mogelijkheden om meer dan 1500 nieuwe woningen te ontwikkelen. De gemeente wil van dit gebied een aantrekkelijke en veilige plek maken waar meer gebeurt dan alleen op de trein stappen. Verbetering en aanpassing van de infrastructuur is dan wel noodzakelijk, zo laat de gemeente weten.

Heumen
In Heumen, nabij Nijmegen, worden ongeveer 700 woningen gerealiseerd. Er worden woonwijken ontwikkeld die zowel aansluiten op het centrum van Malden als op de bestaande woonbuurt bij Heumen.

Nijkerk
Al jaren heeft de gemeente Nijkerk de ambitie om de Havenkom om te vormen tot een aantrekkelijk woon- en leefgebied. De plek wordt ontwikkeld als woningbouwlocatie met een gevarieerd aanbod aan woningen, rekening houdend met de omliggende bedrijven. De ongeveer 600 woningen in deze binnenstedelijke ontwikkeling zullen deels het resultaat zijn van transformatie van bestaande gebouwen. Het historisch gedeelte van het stadhuis blijft een trouwlocatie en wordt mogelijk aangevuld met een andere functie.

Hattem
’t Veen in Hattem is een prachtige locatie om nieuwe woningen te bouwen: dichtbij de historische binnenstad, met uitzicht op de IJssel en uiterwaarden en op fietsafstand van centrum Zwolle. In ’t Veen wordt slim gebruik gemaakt van de ruimte. Het bedrijventerrein wordt doorontwikkeld naar een natuurinclusieve vitale wijk waar een goede balans is tussen wonen en werken. Passend bij de ontwikkelingen nu en in de toekomst. Het is een aantrekkelijke woonlocatie van zo’n 20 hectare waarop in totaal ruim 640 woningen kunnen worden gerealiseerd.

foto van het ziekenhuisterrein in Velp: Sarina Scheper / Persbureau Heitink

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com