Ruim 6 jaar cel voor auto-inbraken, diefstallen en ramkraken Nijmegen - GelreNieuws.nl

Ruim 6 jaar cel voor auto-inbraken, diefstallen en ramkraken Nijmegen

Geplaatst op 22 december 2021, om 20:41 uur

NIJMEGEN – De rechtbank veroordeelt een 56-jarige man uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 5 maanden. De man maakte zich binnen een periode van 5 maanden onder meer schuldig aan een reeks auto-inbraken, meerdere diefstallen en een aantal ramkraken.

In april 2021 werd in een ondergrondse parkeergarage tijdens dezelfde nacht ingebroken bij 27 auto’s. Uit 12 auto’s zijn spullen gestolen. In verschillende auto’s werden bloedsporen gevonden. Het gevonden DNA-profiel leverde een match op met het DNA van de man. Bij een aantal andere (pogingen tot) auto-inbraken eind april, begin mei en eind augustus vond de politie ook bloedsporen die van de man bleken te zijn.

Zelfs op het politiebureau waagde de man het om een telefoon en een bankpas te stelen. Met die bankpas deed hij later betalingen bij Albert Heijn en bij een videotheek. Ook met 2 andere gestolen bankpasjes deed de man verschillende uitgaven. Naast de diefstallen wordt de man veroordeeld voor het helen van een fiets en het beschadigen van een politieceldeur.

Ramkraken
In augustus van dit jaar pleegde de man in dezelfde nacht een viertal ramkraken in Nijmegen en omgeving. De politie vond op alle 4 locaties delen van auto-achterlichten. Op 1 plek trof ze het logo van een automerk aan. De stukken van de achterlichten en het logo pasten precies op een gestolen auto die later werd teruggevonden. De politie trof in de auto en op 1 locatie opnieuw DNA van de man aan. Verder herkenden agenten de man op beelden van 1 van de ramkraken. Door de ramkraken raakten 4 panden zwaar beschadigd en werd de gestolen auto total loss verklaard. Dit alles voor de schamele buit van een kassalade met wat kleingeld.

Geen gedragsverandering
De man dupeerde met zijn gedrag een groot aantal mensen. De rechtbank oordeelt dat een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf het enige passende antwoord is. De afgelopen jaren is in het kader van hulpverlening volgens de reclassering zo ongeveer alles geprobeerd om de man te begeleiden. Maar dat heeft niet tot (langdurige) gedragsverandering geleid.

Strafbepaling
De rechtbank vindt het belangrijk dat de maatschappij langere tijd beschermd wordt tegen de man en de schade en overlast die hij door zijn handelen veroorzaakt. De rechtbank legt dan ook de hoogste straf die ze voor dit soort strafbare feiten kan opleggen:  een gevangenisstraf van 6 jaar en 5 maanden. Dat is iets lager dan de straf van 7 jaar die de officier van justitie eiste.

Tot slot moet de man ruim 6 duizend euro schadevergoeding betalen aan een aantal gedupeerden.

Foto: Persbureau Heitink 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com