Veel berichten over ‘horrorwinter in aantocht’. Klopt dit of is het sensatiebelust? - GelreNieuws.nl

Veel berichten over ‘horrorwinter in aantocht’. Klopt dit of is het sensatiebelust?

Geplaatst op 2 december 2021, om 08:19 uur

foto: Charles MollGELDERLAND – Er wordt een strenge winter verwacht, zo meldt onder andere weerman Piet Paulusma. Hierin zou er geschaatst kunnen worden op natuurijs en er worden zelfs vergelijkingen getrokken met de winter van 1962, dat was de strengste winter ooit. Maar de vraag is vooralsnog of dit uit gaat komen of dat deze berichten te sensationeel zouden zijn.

“Deze winter heeft meer winter in zich dan de afgelopen jaren”, zegt Piet Paulusma. Daarnaast verwacht hij dat we kunnen schaatsen op natuurijs. Weer.nl stelt dat de zogeheten aanloop naar de aankomende winter gelijk is aan de strenge winters van 1962-1963 en 2010-2011. Die laatste winter bracht de voorlopig laatste witte kerst naar Nederland. Moeten we ons al gaan voorbereiden op een extreme winter? Omroep Gelderland vroeg het aan Jaco van Wezel, meteoroloog van Weerplaza.

“Verwachten geen strenge winter”
December “Wij van Weerplaza zijn voorzichtiger”, licht Van Wezel bij Omroep Gelderland toe. “We voorspellen liever niet langer dan dertig dagen vooruit. Als je verder gaat voorspellen dan dat, is de kans dat je het goed hebt maar 60 procent.” Volgens Van Wezel hoeven we niet te rekenen op een witte kerst. “Die kans is altijd al klein, zo’n 7 procent. Nu schat ik die zelfs in op maar 5 procent.” Op verzoek van Omroep Gelderland wil de weerman toch even vooruitkijken naar januari en februari. “Gelet op onze modellen zien we eerder wat hogere temperaturen, dus ook dan verwachten we nog geen strenge winter met veel kans op ijspret.” Toch voorspellen andere weermannen een hele koude winter, of zelfs een horrorwinter. Waar komt dat vandaan?

“Er zit sensatie in die berichtgeving”, zegt Van Wezel. Bij een horrorwinter ligt alles plat en zulke winters hebben we niet in Nederland. Daarvoor moet je naar Siberië. Alleen in 1963 hebben we een echt extreme winter gehad.” Van Wezel denkt niet dat die winter zich dit jaar gaat herhalen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com