Man uit Ruurlo veroordeeld voor verkrachting slapende vrouw - GelreNieuws        

Man uit Ruurlo veroordeeld voor verkrachting slapende vrouw

Geplaatst op 7 juni 2022, om 20:00 uur

RUURLO – De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Ruurlo voor het seksueel binnendringen bij een slapende 19-jarige vrouw. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij moet de man een schadevergoeding van ruim 16.000 euro betalen.

De man is na een avond drinken in Nijmegen in bed gaan liggen bij zijn beste vriend en diens vriendin, een 19-jarige vrouw. De vrouw verklaarde dat de man haar string uittrok en met zijn vingers haar vagina binnendrong terwijl zij sliep. De rechtbank volgt de verklaring van de vrouw, aangezien die gesteund wordt door de resultaten van DNA-onderzoek van bemonsteringen van de vingers van de man en de vagina van de vrouw en door de verklaring van de vriend van de vrouw.

Overmatig alcoholgebruik
De man zegt dat hij te veel had gedronken die avond en dat hij zich van grote delen van de avond niets kan herinneren. Hij gaf aan dat hij onbewust handelde. Volgens hem kan niet worden bewezen dat hij opzet had ten aanzien van de wetenschap dat de vrouw sliep of dat hij opzet had op het seksueel binnendringen bij de vrouw. De rechtbank gaat hier niet in mee.

De rechtbank kan uit de handelingen en uitlatingen van de man, nadat de vrouw wakker werd, afleiden dat hij wel degelijk bewust en opzettelijk handelde. De man had namelijk direct een weerwoord toen hij werd geconfronteerd. Hij gaf onder andere de vrouw de schuld. Daarbij kunnen de handelingen van de man niet anders geïnterpreteerd worden dan als bewuste handelingen.

Strafmaat
De man maakte met zijn handelen inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. De gebeurtenis is voor het slachtoffer erg ingrijpend geweest en heeft nog steeds impact op haar leven. De man nam tijdens de zitting geen verantwoordelijkheid voor zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wel volgde de man vrijwillig een behandeling voor zijn alcoholgebruik. Dit neemt de rechtbank allemaal mee bij het bepalen van de straf.

De rechtbank legt een lagere straf op dan de officier van justitie eiste, vanwege de vrijwillige behandeling die de man volgde en in aansluiting met straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding aan de vrouw betalen van ruim 16.000 euro. Dit bedrag bestaat uit smartengeld en compensatie voor studievertraging en andere kosten.