Provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in de Rijkerswoerdse Plassen

Geplaatst op 4 juli 2022, om 20:31 uur

ARNHEM – De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers die van plan zijn om in de Rijkerswoerdse plassen in Arnhem te zwemmen. De zwemmers kunnen mogelijk last krijgen van zwemmersjeuk, zo stelt de provincie. De provincie geeft deze waarschuwing af, omdat ze een reeks meldingen en klachten over zwemmersjeuk heeft ontvangen.

De provinciewoordvoerder vertelt: “Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes die op zoek gaan naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen. Als de larfjes met een zwemmer in aanraking komen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie. Dit kan zich bij een eerste contact uiten in lichte jeuk en kleine rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van één tot drie centimeter doorsnede.” Aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat de jeuk zeer intens is.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Natuurlijk verschijnsel
Binnen een week verdwijnen de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig. “De aanwezigheid van deze parasiet is een normaal natuurlijk verschijnsel”, zo stelt de woordvoerder van de provincie. “Met de reguliere zwemwateronderzoeken kunnen de parasieten niet aangetoond worden. Daarom is het niet mogelijk om vooraf te waarschuwen.” Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie met de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.

Op de site www.zwemwater.nl staat de actuele informatie over het kwaliteit van het zwemwater. Mochten mensen in Gelderland nog klachten hebben over dit zwemwater of elders in de provincie, wordt men verzocht het Provincieloket te bellen via 026 359 9999.