Curatoren verwijten bestuur kunstexpo Arnhem racisme en seksisme

Geplaatst op 30 september 2022, om 15:53 uur

ARNHEM – Het team van curatoren van de Arnhemse kunstmanifestatie Sonsbeek 20-24 verwijt het bestuur “racisme, seksisme, minachting, gebrek aan respect en verwaarlozing”. De curatoren stappen daarom per 1 november op en leggen per direct hun werk neer, schrijven zij in een brief aan de gemeenteraad van Arnhem. De kunstmanifestatie Sonsbeek geldt als een van de toonaangevende evenementen op het gebied van moderne kunst in Nederland.

De curatoren zouden vijf jaar blijven werken aan Sonsbeek, tot aan het 75-jarig bestaan van de manifestatie in 2024. De huidige editie ging door de coronapandemie niet in 2020 maar in 2021 open. Op dit moment is er als onderdeel van Sonsbeek 20-24 een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Er stonden nieuwe exposities en evenementen op de rol, maar de curatoren zeggen dat ze “een lijn moeten trekken” en dat ze “niet langer onder ondraaglijke omstandigheden kunnen werken”.

Volgens de curatoren toonde het bestuur vanaf de eerste voorbereidingen een gebrek aan kennis. Dat uitte zich in structureel negeren van op- en aanmerkingen van de curatoren en in zeer negatieve antwoorden, waardoor een “ongezonde werksfeer” ontstond. De groep curatoren, die deels van kleur is, vat dat op als discriminatie en racisme, zeker omdat fouten en tekortkomingen in de schoenen van de curatoren zouden zijn geschoven. Naar klachten over de bejegening is volgens de curatoren niet geluisterd. Het bestuur en de directie van Sonsbeek waren vrijdag niet bereikbaar.

Kunstmanifestatie Sonsbeek is kort na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst georganiseerd om iets leuks te doen voor het verwoeste Arnhem. Gewoonlijk duurde de manifestatie rond de honderd dagen. De huidige, twaalfde editie zou voor het eerst vier jaar lang telkens ergens opduiken.

Door: ANP