Celstraffen van 5 tot 30 jaar voor Beuningse vergismoord

Geplaatst op 20 december 2022, om 19:21 uur

BEUNINGEN – In de strafzaak over de Beuningse vergismoord heeft de rechtbank Gelderland dinsdag straffen opgelegd van vijf tot tot dertig jaar cel. Justitie had eind oktober celstraffen van twintig jaar tot levenslang geëist tegen de zes mannen die worden verdacht van de moord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy.

Kiliçsoy (49) werd in de ochtend van 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in het Gelderse Beuningen in zijn hoofd en bovenlichaam geschoten. Twee gemaskerde mannen openden het vuur vanuit een gestolen witte Volkswagen Transporter. De rechtbank beschouwt het als een vergismoord, want Kiliçsoy was niet het beoogde doelwit. Het was een vergissing met fatale afloop, aldus de rechtbank. Onduidelijk is wie wel het beoogde doelwit was.

De rechtbank beschouwt Jomairo D. (29) uit Amsterdam als organisator. Tegen hem was levenslang geëist. Hij kreeg dertig jaar opgelegd. Tegen vijf medeverdachten waren celstraffen van 20 tot 28 jaar geëist. Zij kregen 5 tot 26 jaar opgelegd.

Sky ECC
Volgens de rechtbank stuurde D. op afstand “zijn soldaten” aan met versleutelde berichten. Die chats kreeg de politie in handen na het kraken van berichtendienst Sky ECC.

D. is naast van het aansturen van de moord in Beuningen ook veroordeeld voor een liquidatiepoging bij een chaletpark in het Utrechtse Tienhoven op 4 juni 2020. De reden voor deze beschieting was de diefstal van een partij drugs. Achteraf bleek het verkeerde chalet te zijn beschoten. Een kogel raakte de schouder van het onschuldige slachtoffer. Daarnaast is D. schuldig bevonden aan voorbereidingshandelingen van een moordpoging op Anis B. in Amsterdam, de criminele vriend van de later in de Amsterdamse Maassluisstraat doodgeschoten Ayla Mintjes (27).

Gewetenloos
De rechtbank deed uitspraak in de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam. Daarbij was alleen de 22-jarige Jurviën M. aanwezig. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar na een strafeis van 22 jaar. Van hem was een schaamhaar met zijn DNA gevonden op de bestuurderszitting in de VW Transporter. Volgens de rechtbank valt niet met zekerheid vast te stellen of hij een van de schutters is geweest of alleen de bestuurder van de auto.

De rechtbank noemde de werkwijze van de veroordeelde mannen gewetenloos. “Uit niets is gebleken dat dit hun eigen conflict was. Dit is kennelijk hun werk. De verstuurde berichten laten een onthutsend beeld zien hoe wordt omgegaan met mensenlevens: onverschrokken en gewetenloos. De verdachten tonen op geen enkele wijze respect voor andermans leven.”