Veroordeelde verdachte van vergismoord Beuningen op de vlucht

Geplaatst op 21 december 2022, om 20:42 uur

DEN HAAG – Een 33-jarige man die dinsdag is veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor zijn betrokkenheid bij de Beuningse vergismoord op klusjesman Mehmet Kiliçsoy is op de vlucht nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van De Telegraaf. Het zou gaan om August D.

In november werd de voorlopige hechtenis van de man opgeheven omdat de rechtbank op dat moment vond dat er te weinig bewijs tegen hem was. “Op een extra zittingsdag eind november heeft de officier van justitie nieuw bewijsmateriaal naar voren gebracht. Op basis daarvan is de man veroordeeld”, legt het OM uit.

De man moest zich 21 december melden. Hij droeg op dat moment een enkelband voor een eerdere veroordeling “waardoor er wel zicht was op zijn verblijfplaats”. Die enkelband is nu dus doorgeknipt, waardoor onbekend is waar de man zich bevindt. “Om die reden staat hij internationaal gesignaleerd.”

Kiliçsoy (49) werd in de ochtend van 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in het Gelderse Beuningen in zijn hoofd en bovenlichaam geschoten. Twee gemaskerde mannen openden het vuur vanuit een gestolen witte Volkswagen Transporter. De rechtbank beschouwt het als een vergismoord, want Kiliçsoy was niet het beoogde doelwit. Onduidelijk is wie wel het beoogde doelwit was. Dinsdag legde de rechtbank straffen op van vijf tot dertig jaar cel aan de zes verdachten in de zaak.

August D. is de broer van Jomairo D. (29) uit Amsterdam, die vorig jaar juni, na een lange vlucht, werd opgepakt in Frans-Guyana en dinsdag werd veroordeeld tot dertig jaar cel. August bewaarde volgens het OM de wapens voor zijn broer, stelde zijn woning beschikbaar als uitvalsbasis voor de medeverdachten en zou volgens het OM ontmoetingen hebben gehad met de voorverkenners van de liquidatie. Het OM had in oktober 22 jaar tegen August D. geëist en levenslang tegen zijn broer Jomairo.

Door: ANP