UPDATE: Zeven woningen onbewoonbaar na grote brand in Arnhem - GelreNieuws.nl

UPDATE: Zeven woningen onbewoonbaar na grote brand in Arnhem

Geplaatst op 31 januari 2023, om 06:37 uur

ARNHEM – De brandweer in Arnhem heeft dinsdag een heel blok woningen in de wijk Sint Marten laten ontruimen, vanwege een grote brand ’s morgens vroeg in de De Wiltstraat. Het was dinsdag aan het eind van de middag nog niet bekend wanneer de ongeveer honderd bewoners weer naar huis kunnen. Echter kunnen bewoners van zeven panden niet meer terug hun woning in. Deze zijn onbewoonbaar.

Volgens de brandweer is wel gebleken dat er bij de vuurzee geen asbest is vrijgekomen. Angst voor ronddwarrelend asbest was, samen met de zeer dikke rookwolken, de reden dat het hele huizenblok werd ontruimd.

De brand begon door nog onbekende oorzaak rond 05.45 uur. Tegen het middaguur had de brandweer het vuur onder controle, maar het nablussen gaat nog uren duren, zegt de brandweer. Arnhem heeft een telefoonnummer opengesteld waar mensen tot 22.00 uur dinsdagavond terechtkunnen met vragen.

Volgens de woordvoerder zijn twee woningen totaal verwoest door de brand. Twee andere woningen hebben bijzonder veel rook-, roet- en waterschade opgelopen. Een grote schuur achter een aantal huizen is ingestort. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht, vanwege in elk geval het inademen van veel rook.

Sint Marten is een vooroorlogse woonwijk met veel beneden- en bovenwoningen in herenhuizen. Het blussen is volgens de brandweer erg moeilijk, omdat het achter de huizen wemelt van de gangetjes, tuinen en doorgangen. De brandweer heeft een drone ingezet om het brandgebied beter te kunnen overzien. Ook zijn zogeheten stoplijnen gegraven, paden van ongeveer een meter breed die helemaal kaalgeslagen worden zodat het vuur daar gestopt kan worden.

In huizen in de wijk hangt veel rook. De brandweer adviseert goed te ventileren. Ook zijn in het afgesloten gebied schadelijke stoffen in de lucht gemeten. In de omgeving van de De Wiltstraat komt bruin water uit de kraan. Dat komt volgens de gemeente doordat de brandweer zoveel water oppompt dat er meer zuurstof of ijzer in de drinkwaterleiding terechtkomt. De kraan even laten doorlopen moet helpen, zegt de gemeente. Of scholen in de wijk woensdag weer opengaan wordt later dinsdag besloten.

De gemeente heeft voor bewoners van het huizenblok opvang en maaltijden geregeld. Veel bewoners hebben zelf een ander onderkomen gezocht. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft de wijk dinsdagochtend bezocht.

Foto’s & Video: Persbureau Heitink

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com