BBB stevent af op grootste partij van Gelderland te worden: “Monsterzegens in andere provincies” - GelreNieuws.nl

BBB stevent af op grootste partij van Gelderland te worden: “Monsterzegens in andere provincies”

Geplaatst op 15 maart 2023, om 22:46 uur

GELDERLAND – Na meerdere monsterzegens in andere provincies, waaronder Overijssel, stevent de BBB ook in Gelderland af op een grote zegen. “Mogelijk worden ze de grootste partij.”

De boerenpartij heeft bijna een derde van de stemmen behaald in Overijssel, aldus een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. Hiermee maakt bijna de hele lijst kans op een zetel. Het CDA krijgt in deze plattelandsprovincie een harde dreun en verliezen bijna de helft aan stemmen, vergeleken met vier jaar geleden.

Noord-Brabant de grootste
Ook in Noord-Brabant lijkt de BBB de grootste partij te worden bij de provinciale verkiezingen. De partij van Caroline van der Plas bijna een vijfde van de stemmen heeft gekregen. De VVD, vier jaar geleden nog de grootste partij in deze provincie, is nu de tweede met 14,4 procent van de stemmen. Het CDA halveert ook hier ruimschoots, van 13,3 naar 5,8 procent.

Gelderland
Helga Witjes, lijsttrekker van de VVD Gelderland, kijkt nog niet met veel vertrouwen uit naar de uitslag. Ze vertelt bij Omroep Gelderland: “Het ziet er naar uit dat de BBB gaat winnen, maar ik hoop dat wij in Gelderland in ieder geval stabiel blijven.”

Met deze winsten lijken zowel de combinatie PvdA/GroenLinks als de BBB maakt kans de grootste partij te worden in de Eerste Kamer. Op basis van exitpolls in drie provincies, in opdracht van de NOS, voorspelt Ipsos voor beide fracties 15 senaatszetels. Omdat de coalitiepartijen volgens deze prognose samen 24 zetels zouden halen, zou zowel de ‘linkse wolk’ als de BBB het kabinet aan een meerderheid kunnen helpen voor wetsvoorstellen.

Veiligheidsissue
Caroline van der Plas is op de verkiezingsbijeenkomst van haar partij de BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens een interview met de NOS weggeleid door de beveiliging naar een aparte ruimte. Het bleek te gaan om een misverstand, aldus Van der Plas. “Er zou iets zijn met de veiligheid. Maar het was allemaal een misverstand, en nu moet ik eerst even roken”, zei ze tegen een verslaggever van het ANP.

Mark Rutte vertelt als reactie vanuit de VVD dat dit “niet de winst die we wilden”. Rutte feliciteerde Caroline van der Plas, die met de BBB een grote verkiezingsoverwinning lijkt te boeken. “Dat heeft ze vreselijk knap gedaan met haar partij.”

Door: ANP

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com