Bronzen beelden gestolen uit park Airborne Museum Oosterbeek

Geplaatst op 8 maart 2023, om 15:32 uur

OOSTERBEEK – Uit het park bij het Airborne Museum in Oosterbeek zijn in de nacht van dinsdag op woensdag twee bronzen beelden gestolen. Het gaat om het Aircrew Monument dat herinnert aan de piloten die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen tijdens de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden en om De Parachutist, een beeld van kunstenaar Jits Bakker. Museumdirecteur Ronnie Weijers is geschokt en noemt het “schandalig” dat kunstwerken die herinneren aan heldendaden uit de Tweede Wereldoorlog zijn vernield.

Het Aircrew Monument bestaat uit een kleine bal met daarop een grote adelaar van brons. De vogel is bij de poten van de bal afgezaagd. Het beeld stond op een hoge granieten sokkel. Volgens Weijers moeten de daders vooraf bestudeerd hebben hoe ze de bronzen vogel konden verwijderen. “Bij het politieonderzoek dat vanochtend meteen van start ging bleek ook dat onze bewakingscamera’s omgedraaid waren”, zegt hij. De Parachutist. een bekroonde sculptuur, is helemaal verdwenen. Van dat beeld staat nog een groter exemplaar in de hal van het stadhuis in Arnhem.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Weijers denkt dat het de dieven te doen is geweest om het brons. Andere beelden in Park Hartenstein rondom het museumgebouw zijn ongemoeid gelaten. Die zijn van steen of van glas-in-lood. Hij schat de waarde van de gestolen kunstwerken op zo’n 100.000 euro. “Ik vrees dat de beelden misschien al omgesmolten zijn. Maar ik hoop dat de dieven berouw krijgen als ze horen dat ze een monument voor gevallen piloten hebben meegenomen.” Het museum gaat op zoek naar mallen om de beelden opnieuw te kunnen gieten.

Foto: Gemeente Renkum

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid036qzNtoFKt9HXJTcV69zhya6mNY2DF5wQxv5Jev2KfVxNfhU4dyuVicnTACyDfp2Sl&id=100064342943434